Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miah Cerrillo överlevde skolskjutningen i Uvalde i Texas, USA genom att smeta sin klasskamrats blod över sig för att få mördaren att tro att hon redan var skjuten. Foto: TT/Reuters

Överlevare talade i kongressen: ”Han sa godnatt till min lärare”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade representanthuset i den amerikanska kongressen att godkänna ett lagpaket som ska skärpa tillgången till vapen. Beslutet togs bara timmar efter att överlevande från masskjutningen i Uvalde vittnat i ett av representanthusets utskott.

– Han sa godnatt till min lärare och sköt henne i huvudet, säger 11-åriga Miah Cerillo, när hon berättar om skräcken då gärningsmannen tog sig in i hennes klassrum, i skolan i Texas där 19 barn och två lärare miste livet.

Hon smetade in sig i en skolkamrats blod för att skytten skulle tro att hon var död.

Se hennes historia i klippet ovan.

Enligt Washington Post är det lagförslag som nu röstats igenom det tuffaste som lagts fram i kongressen på många år, och handlar bland annat om att höja åldersgränsen för att få köpa halvautomatiska vapen från 18 till 21 år.

Förslaget väntas dock röstas ner i kongressens andra kammare, senaten.

Hör politikernas olika argument i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gudagivna rättigheter”. Hör delar ur debatten som föregick omröstningen i det amerikanska representanthuset. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.