Kraftiga översvämningar har drabbat delar av Mocambique. I kuststaden Beira börjar drabbade familjer återvända till förödelsen som stormen lämnat efter sig. Foto: Josh Estey/STR/AP/TT

Moçambiques president: Över 200 döda efter tropiska ovädret

Uppdaterad
Publicerad

Det tropiska ovädret som dragit över sydöstra Afrika har drabbat mer än 2,6 miljoner människor, och kan vara en av de värsta väderrelaterade katastroferna som uppmäts på det södra halvklotet, säger FN-anställda.

Räddningsarbetet fortsätter fem dagar efter det tropiska och dödliga ovädret Idais framfart i delar av Moçambique, Zimbabwe och Malawi. 

Räddningsorganisationer säger att många överlevare är fast i otillgängliga områden, omringade av förstörda vägar, raserade hus och byar som spolats bort. I vissa delar har människor flytt upp till hustak och träd för att undkomma översvämningarna.

– Ibland kan vi bara rädda två av fem. Ibland får vi släppa ner mat och prioritera att rädda någon som är i större fara, säger Ian Scher, chef för organisationen Rescue SA.

– Människor måste slåss mot ormar och insekter, säger han.

Hundratals personer döda

Enligt Moçambiques president Filipe Nyusi har fler än 200 personer mist livet, men han har tidigare sagt att allt tyder på att över 1 000 personer omkommit i landet. Presidenten har även utlyst ett nationellt nödläge och tre dagars landssorg med start på fredag.

– Det finns en känsla här av att omvärlden fortfarande inte förstått vidden av katastrofen, säger Matthew Cochrane, en talesperson för Röda korset, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste dödsiffran i Zimbabwe uppges vara över 100, men regeringen där säger att siffran kan komma att öka drastiskt.

Nasas satellitbilder ska hjälpa

Nasa och den europeiska rymdorganisationen har tagit fram satellitinformation för att få en bild av hur stora områden som drabbats. Enligt Reuters har 1.7 miljoner människor vart i stormens väg i Moçambique och ytterligare 920 000 har drabbats i Malawi, säger Hervel Verhoosel, en talesperson för FN till Reuters.

– Om våra farhågor stämmer så kan vi kalla det här för den värsta väderrelaterade katastrofen som drabbat det södra halvklotet, säger Clare Nullis från FN:s världsmeteorologiska organisation till nyhetsbyrån.

Fakta: Den tropiska stormen Idai (TT)

Visa

Den tropiska cyklonen Idai uppstår den 9 mars i Moçambiquekanalen och växer i styrka till en tropisk storm den 10 mars.

Idai når Moçambiques östkust på torsdagen den 14 mars, i närheten av Beira med omkring 530 000 invånare. Idai uppnår vindstyrkor på drygt 50 meter per sekund, enligt den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Stormen orsakar översvämningar i stora landområden, förstör vägar och slår ut kommunikationsnätverk över hela regionen. Merparten av Beira och dess omkringliggande områden skadas, enligt Internationella rödakorsfederationen (IFRC). Omkring 1 000 människor befaras omkomna, uppger Moçambiques regering dagarna efter. Fler än 100 000 människor befinner sig i nöd. Räddningsarbetet försvåras av en damm som brister den 17 mars och skär av den sista förbindelsen till Beira.

Idai fortsätter röra sig österut genom Moçambique och når därefter Zimbabwe och Malawi. Enligt uppgifter från Zimbabwes regering den 19 mars har omkring 100 av landets invånare bekräftats omkomna och runt 200 saknas.

Den 19 mars slår FN fast att Idai förmodligen är den värsta väderrelaterade katastrofen som någonsin drabbat det södra halvklotet, med 1,7 miljoner människor som är bosatta längs den väg som Idai rört sig genom Moçambique, och med 920 000 drabbade i Malawi.

Utöver stormen Idai har 66 människor dödats i Moçambique och i 56 Malawi av det kraftiga regn som drabbat regionen i början av mars.

Källa: Nasa, AFP, TT:s arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer