Utsikt längs vandringsleden Routeburn Track på Nya Zeelands sydö. Foto: TT

Överlevde ensam i vildmarken i en månad

Uppdaterad
Publicerad

Den tjeckiska kvinna som hittades efter att ha varit försvunnen i över en månad i Nya Zeelands vildmark berättar nu om hur hon lyckades överleva – och om olyckan som orsakade hennes partners död.

Det tjeckiska paret gav sig ut på en vandring på den välkända vandringsleden Routeburn Track på Nya Zeelands sydö den 26 juli, men överraskades snabbt av kraftigt snöfall och dimma. Detta ledde till att de blev desorienterade och var tvungna att övernatta utomhus i två nätter.   

Det berättade kvinnan, som är 33 år, i dag på en presskonferens i Queenstown.  

Hon berättade också att hennes partner, en 27-årig man, efter bara två dagars vandring föll utför en brant och avled efter sitt fall.

Midjehög snö

Kvinnan lyckades sedan ta sig till en stuga som används av skogsvaktare några kilometer bort.  

Men vandringen dit var inte lätt, då kvinnan var kraftigt nerkyld och ofta fick pulsa genom midjehög snö. På presskonferensen berättar hon att hon klarade sig genom att fylla sin sovsäck med allt hon hade med sig för att hålla värmen – och genom att massera sina fötter konstant för att inte förfrysa.

Fullt med laviner i området

När hon väl kom fram till stugan fanns mat, ved och gas och där stannade kvinnan till hon hittades av räddningsarbetare i onsdags.

– Eftersom jag var så fysiskt svag kände jag att det var bättre att stanna i stugan och vänta på hjälp. Jag försökte gå därifrån några gånger men snön var så djup och dessutom såg jag flera laviner i området.

Räddningsinsatsen efter paret inleddes först i onsdags efter att vänner larmat om att de inte hört av sig på länge. Dock hade paret inte informerat någon om deras vandringsplaner, men deras bil hittades i närheten av vandringsleden vilket till slut ledde räddningspersonal till den stuga där kvinnan tillbringat drygt en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.