Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om striderna: ”Ukrainarna har nu initiativet”. Foto: SVT

Överstelöjtnanten: ”Ryssland har förlorat det strategiska övertaget”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelande Ukraina att landet förbereder ytterligare en miljon soldater som ska strida mot Ryssland. En siffra som enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är numerärt rimlig men kommer innebära stora uppoffringar.

– Det tyder på att ukrainarna har haft stora förluster, säger Joakim Paasikivi i SVT Morgonstudion på lördagen.

Det nuvarande styrkeförhållandet mellan länderna anser han som svårbedömt. Ryssland har förlorat det strategiska övertaget, men lokalt pågår fortfarande jämna stridigheter:

– Vi ser att Ukraina går fram i trakterna av Charkiv och trycker tillbaka ryssarna mot gränsen. Men å andra sidan går ryssarna fram långsamt söderut, säger Paasikivi.

”En svår period”

Medan den ukrainska armén är i ett uppbyggnadsskede rör sig den ryska invasionsarmén nu i utförsbacke, menar Paasikivi. På sikt kommer det bli allt svårare att försörja de ryska förbanden med personal – det finns helt enkelt inte tillräckligt med reservister. För att kunna kalla in värnpliktiga och mobilisera likt Ukraina måste Putin först utropa krig.

– Det är inte att det står och väger, men det är en svår period, säger Paasikivi.

Över tid tror han att Ukraina kommer dra det längsta strået.

– Ryssarna har ingen annan idé än att ta Donbas och det kommer de inte lyckas med helt och hållet. Även om de tar så långt de kan kommer Ukraina att fortsätta strida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer