Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Överstelöjtnanten: ”Spåren av en ukrainsk robotattack”

Uppdaterad
Publicerad

Satellitbilder förefaller visa hur flera ryska stridsflyg förstörts efter explosionerna på militärflygbasen på Krim. Ryssland hävdar att det var en olycka – men det är osannolikt enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Jag tror vi ser spåren av en ukrainsk robotattack, säger han.

På tisdagen kom uppgifter om en rad explosioner på en rysk militärflygbas på Krim. En person dog och fem skadades i explosionerna, uppger Krimhalvöns hälsodepartement.

Tre kratrar på satellitbilden pekar, enligt Paasikivi, på att flygbasen har blivit utsatt för en precisionsattack.

– Man har träffat precis där man vill, säger han.

Ryssland hävdar att explosionerna orsakades av en olyckshändelse i ett ammunitionsförråd. Något som inte stämmer enligt Paasikivi. Men den ryska retoriken har en förklaring.

– Man vill inte låta Ukraina vara den här kompetenta motståndaren som man då tvingas erkänna att de är.

Han tror också det kan vara ett sätt att undvika pressen på ett militärt svar mot Ukraina, antingen för att man inte vill eller för att man saknar förmåga.

– Med det slipper man också att svara på en ukrainsk attack. Det var ”vi”, och då behöver vi inte göra något motdrag, säger han.

Ukraina har inte officiellt tagit på sig attacken. I klippet resonerar Paasikivi kring varför man väljer att göra så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.