Minst 190 döda efter översvämningar i Europa – många saknas

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland håller andan i efterdyningarna av översvämningskatastrofen. Där vattennivåerna fortsatt är höga finns risk för ännu mera förstörelse, medan det på platser där vattenmassorna sjunker undan inleds sökinsatser efter överlevande. I hårt drabbade distriktet Erftstadt har över 50 personer anmälts som saknade av anhöriga.

På många håll i Tyskland kommer rapporter om ett spänt läge. I Euskirchen, strax söder om Köln, arbetar räddningstjänsten febrilt med att pumpa bort vatten för att undvika ett dammbrott. Men vattnet sjunker inte undan som planerat och förhoppningen om att kunna blåsa faran över redan under söndagseftermiddagen har inte infriats.

– Om vi inte lyckas lätta trycket mot dammen så kan fördämningen rämna och en flodvåg välla fram, säger Daniel Schwarz, pressansvarig på räddningstjänsten i Euskirchen.

Dammen ska undersökas på nytt under söndagen för att bedöma hur mycket tryck den klarar av. Den slutliga bedömningen av när dammen kommer att vara i säkert skick och när man kan återvända till de evakuerade områdena kan en expertpanel fatta beslut om först under måndagen, skriver tyska myndigheter på Twitter.

Merkel besöker området

Även i förbundslandet Bayern, på gränsen till Österrike, har vattenmassorna i regnovädrets spår lett till problem. I distriktet Berchtesgaden har ett katastrofläge utlysts och invånare uppmanas att undvika källarrum och att röra sig på vattenfyllda gator. Polisen har även, som på många andra platser i Tyskland, börjat bärga bilar som glömts bort av sin ägare.

– Om vi inte gör det kommer de följa med till Österrike, säger en talesperson enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Förbundskansler Angela Merkel har under dagen besökt ett av de värst drabbade förbundsländerna, Rheinland-Pfalz. Hennes regering förbereder nu ett omfattande paket med ekonomiskt stöd som åtminstone kommer att innehålla 300 miljoner euro, motsvarande 3 miljarder kronor, i akut stöd.

Sökande efter överlevande

Hittills har katastrofen krävt minst 159 människors liv i landet, men eftersom många fortfarande inte kunnat nås kan antalet öka. Bara i distriktet Erftstadt har anhöriga anmält 59 personer som saknade.

I Pepinster i östra Belgien letar personal från räddningstjänsten och militär efter överlevande bland bortspolade ägodelar och bråte, rapporterar RTBF. En talesperson beskriver hur de som deltar i sökinsatsen måste vara försiktiga med varje steg de tar. Även där kan alltså antalet döda, som nu bekräftats till 31, öka. En nationell sorgedag har utlysts och kommer att äga rum på tisdag.

Från delar av Nederländerna kommer delvis positiva besked då invånare från ett antal orter som evakuerats nu kan återvända till sina hem. Bland annat gäller det boende som riskerade att drabbas av den damm som brast utanför Roermond i landets sydöstra hörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.