Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man levererar dricksvatten till hus längs med en översvämmad gata i Sylhet, Bangladesh. Foto: Mamun Hossain / AFP / TT

Översvämningar hotar miljoner i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Många människor har mist livet och miljontals är strandsatta efter stora översvämningar i Bangladesh.

Bilder från Bangladesh visar hus som står i vatten och människor som vadar fram på gatorna med vatten upp till knäna.

I översvämningarna, som beskrivs som de värsta på nära 20 år, har stora skyddsvallar vid floden Barak brustit och över 100 byar i distriktet Zakiganj i nordost står under vatten.

Nya skyfall väntas i Indien, vilka kommer att fylla på floderna och ge ytterligare översvämningar i området. Samtidigt varnar myndigheterna för att skyddsvallarna bara kan lagas när vattnet väl sjunkit undan. Även på många håll i Bangladesh väntas mer regn under de kommande tio dagarna.

En man levererar dricksvatten längs en översvämmad gata i staden Sylhet i nordöstra Bangladesh. Översvämningarna i landet beskrivs som de värsta på 20 år. Foto: Mammun Hossain/AFP

Nyhetskanalen Al Jazeera och tidningen The Guardian rapporterar att totalt minst 57 personer har dött till följd av de kraftiga översvämningarna i delar av Indien och Bangladesh.

I Zakiganj har människor setts fiska på översvämmade vägar och invånare berättar att det inte finns något dricksvatten. 

– Mitt hus ligger under midjedjupt vatten. Det finns inget dricksvatten, vi samlar in regnvatten, säger en man till The Guardian. 

– Regnet är just nu både en välsignelse och en förbannelse för oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.