Visa alla (2)

Översvämningar i Bosnien utlöste larm på Balkan

Publicerad

Både Bosnien-Hercegovina och Kroatien har den senaste veckan drabbats av kraftigt oväder, vilket har förorsakat översvämningar som förstört dussintals hem och vägar, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

I delar av Bosnien-Hercegovina har bostäder och vägar översvämmats efter att flera flodbankar brutit samman till följd av kraftigt regn.  

Flera lokalsamhällen i norra och centrala delar av landet har under tisdagen infört akutåtgärder och uppmanar invånare som bor nära floder att evakuera för säkerhetsskull. I och med att både el- och vattenförsörjning har störts har flera skolor valt att hålla stängt.

Militären redo att rycka in

Det häftiga skyfallet har även orsakat jordskred och man har därför varit tvungen att stänga vägar från trafik. Vattendraget Vrabanja, nordväst om huvudstaden Sarajevo, har förstört en tillfällig gångbro nära staden Banja Luka till följd av översvämningar, skriver AFP.

Ett regeringsteam kommer under tisdagen att träffas för att bedöma situationen. Samtidig har Bosniens militär meddelat att man är redo att undsätta behövande, skriver AP.

Översvämningar på Balkan 2014

Under 2014 drabbades Balkan av ett liknande scenario där ett dussintals människor miste livet till följd av översvämningar. Lokala media skriver nu att man är rädd för en återupprepning av händelsen.

Dessa uppgifter dementeras dock av Dusan Vranjes, en tjänstemän inom räddningsväsendet i Prijedor

– Vi förväntar oss inte samma situation som 2014 eftersom att regnet då var mycket kraftigare, säger han enligt AP.

Översvämningar även i Kroatien

I grannlandet Kroatien har lokala myndigheter uppfört översvämningsskydd i städerna Hrvatska Kostajnica och Karlovac.

Enligt Kroatiens statliga television, Hrvatska Radiotelevizija (HRT), har brandmän hittills räddat åtta turister, inklusive två barn.

– Jag uppmanar invånarna att vara tålmodiga. De som är äldre och de allra yngsta bör hålla sig inomhus, om möjligt, säger Zagrebs borgmästare Milan Bandic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer