Vattnet stiger i Paris efter kraftig nederbörd

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig nederbörd i december och januari medför höga vattennivåer i nordöstra Frankrike. Och vattnet fortsätter att stiga.

– Det har inte regnat så här mycket i Paris på väldigt länge, säger SVT:s reporter Marcus Carlehed.

Under veckan har vattnet i Seine i Paris stigit kontinuerligt, under natten till fredagen steg nivån ytterligare till 5,58 meter över det normala vattenståndet. I helgen väntas den siffran nå 6,2, jämfört med översvämningarna i juni 2016 då vattnet var 6,1 meter över det normala.

Längs Seine står strandvägar under vatten, men det är inte bara i huvudstaden som vattennivån är högre än normalt. Enligt tidningen Le Figaro har 23 departement i norra Frankrike utfärdat den näst högsta varningen, orange, för översvämningar.

”Folk tar sig fram med båtar”

I Paris kranskommuner är det många skolor som håller stängt.

– Det är fullt med vatten på gatorna, folk tar sig fram med båtar och över 400 personer har evakuerats de senaste nätterna, säger Marcus Carlehed.

Villeneuve-Saint-Georges, söder om Paris. Foto: TT

Louvren stänger avdelning

I centrala Paris står delar av kollektivtrafiken stilla. Enligt tidningen Le Figaro har museet Louvren stängt sina källarutställningar och andra museer förbereder sig för att flytta värdefull konst. Än så länge har inga allvarliga incidenter rapporterats, skriver tidningen.

– Tre ord sammanfattar situationen: mobilisering, vaksamhet och kontroll, säger Michel Delpuech, polischef i Île-de-France.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.