Benny Gantz, ledaren för den ”Blåvita alliansen” ska nu samtala med premiärminister Benjamin Netanyahu om att bilda regeringen efter tisdagens val i Israel. Foto: SVT

Jämnt mellan partierna i Israelvalet – ingen vann

Publicerad

Efter det jämna valresultatet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärministerkandidaterna för samtal.
– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Det historiska nyvalet i Israel ser ut att bli en nagelbitare, där en premiärminister kan utses först efter tuffa förhandlingar.

Enligt de stora vallokalsundersökningarna får premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz Blåvita alliansen ungefär lika många mandat i knesset – mellan 30 och 32 platser i det 120 stolar stora parlamentet.

För att någon av dem ska kunna bilda en regeringskoalition utifrån det underlaget krävs att de blidkar flera småpartier i breda samarbeten.

Långa samtal väntar

I ett tal till sina anhängare sade Benjamin Netanyahu under natten att han är beredd på många och långa samtal om den politiska framtiden i landet.

Politiska kommentatorer tolkade hans ord som ett öppnande för en bred samlingsregering.

”Prata med alla”

Gantz uppmanade i ett tal på sin valvaka alla partier att medverka i en bred samlingsregering.

Nationalistiska och sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu, som leds av Netanyahus tidigare försvarsminister Avigdor Lieberman, gick framåt i valet, och kan med sina åtta eller nio platser få en vågmästarroll.

”Bara en möjlighet”

Sent på tisdagskvällen höll Lieberman ett kort anförande i Jerusalem, där han uppmanade parterna att bilda en samlingsregering.

Nyvalet är historiskt då Israel aldrig tidigare hållit två val under samma år. Inget enskilt parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer