På hotell Rixos – som en fågel i gyllene bur

Uppdaterad
Publicerad

På hotell Rixos i Tripoli var ett 30-tal utlänningar, de flesta journalister, instängda i flera dagar. Risken var att de skulle bli ett slags gisslan när striderna närmade sig hotellet som inte ligger långt ifrån Kadaffis högkvarter Bab al-Aziziya.

Vid halvfemtiden på eftermiddagen evakuerades dock alla utlänningarna av Röda korset, rapporterar CNN.

Fågel i bur

-Man kände sig som en fågel i en gyllene bur. Man fick god mat och hotellet är fint men vi kände att vi var ett slags mänsklig sköld, säger SVT:s reporter Claes JB Löfgren, som bott på Hotell Rixos.

När Kadaffis högkvarter bombades av Nato skakade hotellet, som inte ligger mer än ett par kilometer därifrån. Men inga bomber träffade hotellet.

-Kadaffis högkvarter bombades i stort sett ända sedan i mars. Konstigt att det fanns så mycket kvar när rebellerna kom dit, säger Claes JB Löfgren.

-Vi spekulerade i vad som kunde hända. Vi hade tre alternativ; att bli gisslan, krigsmål eller bli isolerade, säger han.

-Man kan tänka sig vad en stressad Kadaffi-koryfé kan göra för att rädda sig undan rebellerna, säger han.

Presscentrum

Hotellet har fungerat som ett slags informations- och presscentrum. Även reportrar som inte bodde på hotellet höll till där.

-När jag var där i mars fanns det ett hundratal journalister på hotellet. I juni, när jag kom tilllbaka, var det betydligt färre. Mediaintresset hade minskat men man ville inte helt lämna landet. Man ville finnas på plats när Kadaffi föll, säger Claes JB Löfgren.

Kadaffis informationsminister Moussa Ibrahim har bott på Hotell Rixos ända sedan striderna i Libyen började, liksom flera av hans kolleger.

Moussa Ibrahim känns igen av många efter flera presskonferenser de senaste månaderna.

-Hans tyskfödda hustru fanns där också med ett barn på armen, säger Claes JB Löfgren.

Svårare att jobba

Enligt Claes JB Löfgren var det betydligt svårare att arbeta som reporter i juni än i mars.

-I mars kunde vi åka ut och ta bilder utan att en person från regimen var med och övervakade oss, även om man riskerade att bli gripen, säger han.

-I juni kunde vi inte åka ut som tv-team på egen hand, säger han.

Men även i juni var det fortfarande möjligt att gå ut på stan som privatperson.

-Jag var till exempel ute och joggade, säger Claes JB Löfgren.

Tunnlar

Enligt Claes JB Löfgren spekulerade journalisterna mycket om att det kunde finnas tunnlar under hotellet. Det ligger ju inte så långt från Kadaffis högkvarter.

-Det visade sig ju att de till exempel hade en tv-studio i källaren.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Ordförklaring

koryfé = ledande företrädare

Ordet används oftast i nedsättande betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.