Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stridsfordon och framför allt soldater används som förbrukningsvara” Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om ryssarnas satsning mot orten Avdijivka i Ukraina. Foto: SVT/Alex Babenko/AP/TT

Paasikivi: Ryssland försöker göra Avdijivka till ett nytt Bachmut

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland behöver visa upp en vinst och satsar just nu allt på att ta orten Avdijivka.

Trots att en stor mängd människoliv och utrustning gått förlorade i anfallsförsöken tyder mycket på att attackerna inte kommer upphöra.

– Man försöker få ett nytt Bachmut genom att mala ner ukrainarna med människoliv, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Den ryska oktoberoffensiven mot Avijivka beskrivs vara en av de största kraftsamlingarna från rysk sida sedan den fullskaliga invasionen inleddes. Tusentals soldater och stridsfordon har de senaste veckorna skickats mot den ukrainska orten strax norr om staden Donetsk.

– Här satsar man i princip allt man har, stridsfordon och framför allt soldater används som förbrukningsvara, säger Paasikivi.

Kriget i Ukraina

Men anledningen till att Ryssland riktar sådant fokus mot just denna ort är inte i första hand av militärstrategiska orsaker.

– Ryssland vill ha en seger, någonstans, säger Paasikivi.

– Det skulle vara en viktig symbolhandling. Men på samma sätt som Bachmut var, är Avdijivka knappast en språngbräda för vidare framryckning. Det skulle inte vara ett stort operativt genombrott som skulle leda till att ryssarna skulle kunna ta jättemycket mer.

Samma hinder som för Ukraina

Hittills har de ryska styrkorna endast gjort små framsteg runt staden. Anledningen till det beskrivs vara svårigheterna att manövrera anfall mot en statisk frontlinje.

Välbefästa ukrainska positioner, precisionsvapen, och minfält beskrivs av ryska militärbloggare som det som hindrar de ryska anfallen i området. Utmaningar som är mycket lika de som de ukrainska styrkorna har mött under deras motoffensiv som inleddes i somras, skriver ISW.

Skickar fler soldater

Trots stora ryska förluster och få framgångar tyder mycket på att anfallen mot orten inte kommer att upphöra. Den ukrainska militären i området säger att de har observerat hur flera förband med bland annat nymobiliserade ryska soldater just nu är på väg i riktning mot staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet