Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är för tidigt att säga vad de ukrainska uppgifterna om en rysk stormning faktiskt innebär, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: TT/AP/Simon Krona

Paasikivi om Avdijivka: Oklart läge – vi får vänta och se

Publicerad

Ryssarna försöker storma Avdijivka, uppger Vitaly Barabash, chef för stadens militäradministration enligt AFP. Men exakt vad det betyder är ännu oklart.

– En stormning där soldater springer över skyttegravarna – jag har svårt att se det framför mig, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT Nyheter.

De blodiga striderna vid Avdijivka har pågått sedan krigets början, men intensifierades under hösten med massiva ryska anfall mot orten.

Barabash har vid flera tillfällen de senaste veckorna beskrivit läget för stadens försvarare som både allvarligt och kritiskt. Inte ett enda område i staden är lugnt, enligt honom.

Kriget i Ukraina

– Situationen i vissa riktningar är overklig helt enkelt, säger han enligt AFP.

Paasikivi: Vi får vänta och se

Det är för tidigt att säga vad de ukrainska uppgifterna om en rysk stormning faktiskt innebär, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Om det nu stämmer att man håller på att storma, kraftsamlar, så är det möjligt att ryssarna lyckas ta Avdijivka, Men vi har inte sett resultatet än, vi får vänta och se, säger han.

Hur skiljer sig en stormning från vad de hittills har gjort?

Jag tror att det mest handlar om hur man beskriver det i ord. Militärt skulle vi sagt att det handlar om en kraftsamling, en förnyad offensiv eller en framryckning lokalt.

Hör Joakim Paasikivi om de senaste uppgifterna om Avdijivka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet