Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att bedöma hur trovärdiga de är.” Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om läckan inifrån Pentagon. Foto: Susan Walsh/TT

Paasikivi om läckans betydelse: ”Pannor rynkas i Pentagon”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mer sannolikt att det är riktiga hemligstämplade handlingar än att allt är helt förfalskat. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi om de Pentagondokument som publicerats på bland annat Telegram och Twitter.

En dag efter uppgifterna om läckta dokument från Pentagon uppges det under lördagen vara fler dokument som har läckt, skriver New York Times. Dokument har publicerats bland annat på Twitter och Telegram om USA:s och Natos agerande i Ukraina.

– Det är svårbedömt. Det är utskrifter från vad som verkar vara en daily brief från Joint chief of staff i Pentagon. Sammantaget verkar det mer sannolikt att det här är riktiga handlingar än att de skulle vara helt förfalskade, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT.

– Sedan vet vi också från ryska källor att man har försökt förvanska några dokument med extremt dålig photoshop, man har förvanskat förhållandena mellan stupade och skadade på båda sidor.

”Rynkade pannor i Pentagon”

Det handlar om ett hundratal dokument som innehåller en bred palett av uppgifter kring bland annat terrängförhållanden i Ukraina och exempelvis luftvärnets uthållighet.

– Det är ingående amerikanska bedömningar som är mycket nyttig information för Ryssland att få reda på. Några saker kring siffrorna är märkliga, det verkar som att amerikanerna inte vet utan hämtar uppgifter om utslagna stridsfordon från öppna källor. Det är svårt att bedöma hur riktiga de är i grunddata men det är förmodligen en del rynkade pannor i Pentagon just nu, säger Joakim Paasikivi.

Många av dokumenten verkar dock vara från tidigt i mars och innehåller därmed gammal information.

Mychajlo Podoljak, rådgivare till Zelenskyj, avfärdar dokumenten på Twitter och menar att det är rysk säkerhetstjänst som ligger bakom läckan för att förvilla. Justitedepartementet och Pentagon uppger att de utreder läckorna, skriver CNN.

Hör om vilken skada dokuemten kan göra och uppgifterna som cirkluerar om desinformation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.