Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Krasst sett är det en nationalekonomisk vinst om fångarna stupar”, hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi kommenterar uppgifterna om rysk ammunitionsbrist.

Paasikivi om sprickan mellan Kreml och Wagner: Skruvat åt kranen

Uppdaterad
Publicerad

Ryska soldater från både armén och Wagnergruppen pressar Ukraina vid fronten. Men den politiska konflikten mellan Wagner och Kreml orsakar stora ryska förluster.

– Det verkar som att de har skruvat åt kranen från Kremls sida för att möjligen låta Wagnergruppen dö, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin utkämpar dubbla krig just nu. Ett vid fronten i Bachmut och ett mot den ryska militärledningen. Prigozjin har försökt ta en mer politisk roll och varit tydligt kritisk mot generalstaben. Han har även öppet klagat på att Wagnergruppen inte får de resurser och ammunition de behöver.

– Det finns många uppgifter som talar om en rysk ammunitionsbrist generellt. Det verkar nu som att de har skruvat åt kranen från Kremls sida för att möjligen låta Wagnergruppen dö. Det finns uppgifter som talar om att av de 40 000 som deltagit i de här striderna så finns det bara 7 000 kvar, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

”Har spelat ut sin roll”

Många av Wagners soldater har rekryterats från fängelserna och har särskilt vid Bachmut kastats mot fronten i vad som ukrainska källor beskriver som mänskliga vågor.

Det har orsakat stora förluster, men att Wagnersoldater offrar livet för små territoriella vinster är ingenting som ledningen i Kreml bryr sig om, menar Paasikivi.

– Krasst sett är det en nationalekonomisk vinst om fångarna dör för då behöver de inte återvända till fängelserna. Så om man vill vara riktigt cynisk och det tror jag att Ryssland är så gör det här ingenting för de här personerna har spelat ut sin roll, säger Paasikivi.

Hör intervjun med Joakim Paasikivi i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.