Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wagnerledaren: Ryska styrkor flyr från norra Bachmut

Paasikivi om utvecklingen i Bachmut: Wagners offensiv har tappat luft

Publicerad

Slaget om Bachmut har varit det längsta och blodigaste under kriget i Ukraina. Under våren har flera experter bedömt att staden förmodligen kommer falla i Rysslands händer – men flera uppgifter tyder nu på betydande framgångar för Ukraina.

– Det verkar som att Wagners offensiv har tappat luft, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

I ett inlägg på Telegram under fredagen skrev Ukrainas vice försvarsminister, Hanna Maljar, att Ukraina i veckan avancerat omkring två kilometer runt Bachmut och att man inte ”förlorat en enda ställning”.

– Det verkar troligt att Ukraina har återtagit terräng förmodligen både norr och söder om staden, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.

Ryssland förflyttning av trupper

Rysslands försvarsdepartement uppgav först att uppgifterna om ukrainska framgångar vid Bachmut ”inte stämmer överens med verkligheten”, men i ett uppdaterat uttalande under fredagen hävdade försvarsdepartementet att ryska trupper norr om Bachmut har bytt position av strategiska skäl. Enligt departement ska trupperna nu ha intagit ”mer fördelaktiga försvarspositioner” vid vattenreservoaren Berkhivka nordväst om Bachmut.

Ett uttalande som fått Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin att reagera.

– Det som egentligen skedde var en flykt av ryska soldater från flankerna, säger Jevgenij Prigozjin på sin Telegramkanal.

Enligt Prigozjin motsvarar reträtten en förlust av mark på 5 kvadratkilometer.

”En anmärkningsvärd utveckling”

Joakim Paasikivi menar att man från ryskt håll brukar presentera allt som att det går enligt plan. Inklusive ”katastrofala tillbakaryckningar”.

– Det vi ser nu är en anmärkningsvärd utveckling, med tanke på att bland annat jag i flera månader har sagt att Bachmut riskerar att falla, säger han.

Ukrainas framgångar har lett till spekulationer om huruvida det här är början på landets omtalade våroffensiv, men under fredagen tonade Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar ned ryktena och påpekade att striderna i och kring Bachmut har pågått i flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.