Pablo Neruda (till höger) fick Nobelpriset i litteratur 1971. Foto: Scanpix

Pablo Neruda hade cancer

Uppdaterad
Publicerad

Den chilenske poeten Pablo Nerudas kvarlevor har nu undersökts.

Den chilenske poeten och Nobelpristagaren Pablo Neruda hade långt framskriden cancer när han dog 1973 visar rättsmedicinska tester som gjorts av hans kvarlevor i Chile, skriver BBC.

Det stärker tesen att han avled av cancer, 12 dagar efter att militären under ledning av general Augusto Pinochet störtade den socialistiske presidenten Salvador Allende i hans hemland.

Nerudas chaufför och rådgivare Manuel Araya har länge hävdat att Neruda inte avled i cancer utan blev förgiftad på Pinochets order.

Det chilenska kommunistpartiet, som poeten tillhörde, har drivit frågan att hans död skulle undersökas. I början av april öppnades så graven vid ett av Nerudas hem i Isla Negra.

Partiets advokat Eduardo Contreras säger till BBC att det är för tidigt att dra några slutsatser av den första rättsmedicinska undersökningen. Mer avancerade analyser ska göras i ett laboratorium i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer