Pagrotsky är Greklands rådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ett jättelikt räddningspaket klubbats som ska få upp den grekiska ekonomin ur sitt totala moras. Svenska experter varnar för att det ännu finns grekiska hinder och ser likheter med svenska krisen på 1990-talet.

-En likhet är att vi hade lika stort budgetunderskott, den andra är den akuta internationella förtroendebristen och den tredje är den långsamma processen i att inse och göra något åt problemen, säger Leif Pagrotsky, tidigare socialdemokratisk näringsminister.

Grekland, EU och Internationella valutafonden enades på söndagen preliminärt om ett lånepaket på 120 miljarder euro som på tre år ska lyfta Grekland ur akut statsfinansiell kris. I paketet ligger svidande åtgärder som frysta och minskade löner, höjd pensionsålder, sänkta pensioner och höjda skatter.

Under söndagskvällen väntas EU godkänna paketet.

Svenska erfarenheter

Pagrotsky var delaktig i rensningen av det svenska statsfinansiella kaoset. Nu är han rådgivare åt grekiska regeringen i frågor om bland annat offentlig sektor, skatter och korruption.

Pagrotsky ska bidra med sina erfarenheter av den svenska krishanteringen, och ser alltså stora likheter med de dåvarande svenska problemen.

-Växelspelet mellan det politiska och det statsfinansiella och förtroendefrågorna är de viktigaste svenska erfarenheterna.

Ännu hinder

Pagrotsky säger att Grekland genomsyras av ineffektivitet.

-Det handlar i hög grad om hur det politiska systemet fungerar, om korruptionen, om hur viktiga privata sektorer får fördelar av att stödja vissa partier och muta sig fram, om att skydda sig mot konkurrens, om förtur vid upphandlingar och sådant.

I rätt riktning

Finansminister Anders Borg (M) säger att söndagens besked är ett steg i rätt riktning men att det ännu inte går att blåsa faran över.

-Den första reaktionen är att det blir något större stabilitet kring den grekiska ekonomin. Sedan återstår att se om den grekiska regeringen förmår att fullfölja det här, och att de beslut den fattar går igenom parlamentet och ger den effekt de ska.

Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom, påpekar att det ännu finns möjliga hinder innan paketet kan omsättas i reell praktik i Grekland.

-Det har ju varit stora demonstrationer tidigare, och aggressiva. Det är en väldigt svår process att få folkets acceptans för det här.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.