Pagrotsky om den diplomatiska ”krisen” med Schweiz: Det var lite frostigt ett tag

Uppdaterad
Publicerad
Det började som ett misstag av New York-börsen, utvecklades till ett Twitter-bråk och slutade med en försonande after work.
I veckan fick den urgamla debatten om skillnaden mellan Sverige och Schweiz nytt liv.
– Relationerna var lite ”icy” ett tag men nu har de tinat upp, säger Leif Pagrotsky, generalkonsul i New York.

Det svenska bolaget Spotify introducerades på New York-börsen i tisdags och hyllades genom att få en flagga hissad på Wall Street. Problemet var bara att flaggan var schweizisk – inte svensk.

Misstaget uppmärksammades i sociala medier och ledde till en Twitter-fejd mellan ländernas konsulat – fylld av ”gifar” på alltifrån pingviner till Rihanna. Sverige räckte till slut ut handen och bjöd in Schweiz till en after work.

– Den var väldigt trevlig. De som hade varit inblandade i den här ”beefen” träffades och det blev en kul stund, säger Leif Pagrotsky, generalkonsul på svenska konsulatet i New York.

Han försäkrar att den diplomatiska krisen nu har blåst över och att relationerna mellan länderna åter är ”kamratliga”.

– Vi delar glädjen över att ha fått lite uppmärksamhet över att vi är två olika och inte ett och samma land, som många tror här. Det möter vi i stort sett varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer