Pagrotsky: Prestigelöst av Papandreou

Uppdaterad
Publicerad

-En så här stor samhällsförändring kan inte genomföras med en smal majoritet. Det är praktiskt inte möjligt och principiellt inte lämpligt. Men oppositionen har tidigare vägrat varje samarbete, säger Leif Pagrotsky (S).

Pagrotsky känner den avgående premiärministern sedan 15 år och har ibland fungerat som informell rådgivare åt den grekiska regeringen.

-Grekland behöver ett bredare parlamentariskt underlag och det har Papandreou jobbat med länge. Jag tycker att han har skött det här prestigelöst, att inte ställa sig i vägen för det som behövs, säger han.

Det som kommer att avgöra den framtida utvecklingen i Grekland är folkets attityd till politiken, eftersom det fortfarande är samma åtgärder som måste genomföras, säger Pagrotsky.

-Greklands folk känner ingen delaktighet i den här politiken, de känner sig som offer för övergrepp från utlandet. Politik handlar väldigt mycket om känslor.

Han pekar också på att Grekland är ett litet land i sammanhanget.

-Detta är trots allt en sidoshow för euroområdet, huvudfrågan handlar om Italien. Grekland är i EU vad Blekinge är i Sverige, säger Pagrotsky.

”Jättelabilt”

Helgens politiska lösning med en tillfällig samlingsregering i Grekland lugnar inte Johan Javeus, chefsstrateg på SEB. De politiska motståndarna ska nu gemensamt sjösätta de uppställda målen för stödpaketet samtidigt som folket protesterar. Dessutom ska politikerna i detta läge ut i valkampanjer inför nyvalet om några månader.

-Det känns jättelabilt, säger Javeus.

G20-ländernas möte i förra veckan blev ingen succé heller.

-Det verkar finnas en låg vilja från resten av världen att hjälpa till, det var ett bakslag, säger han.

Han hoppas nu att Europeiska centralbanken (ECB) gör mer, i form av ytterligare räntesänkningar och mer stödköp av de värst krisdrabbade ländernas statsobligationer.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.