Pagrotsky känner den avgående premiärministern sedan 15 år och har ibland fungerat som informell rådgivare åt den grekiska regeringen.
-Grekland behöver ett bredare parlamentariskt underlag och det har Papandreou jobbat med länge. Jag tycker att han har skött det här prestigelöst, att inte ställa sig i vägen för det som behövs, säger han.
Det som kommer att avgöra den framtida utvecklingen i Grekland är folkets attityd till politiken, eftersom det fortfarande är samma åtgärder som måste genomföras, säger Pagrotsky.
-Greklands folk känner ingen delaktighet i den här politiken, de känner sig som offer för övergrepp från utlandet. Politik handlar väldigt mycket om känslor.
Han pekar också på att Grekland är ett litet land i sammanhanget.
-Detta är trots allt en sidoshow för euroområdet, huvudfrågan handlar om Italien. Grekland är i EU vad Blekinge är i Sverige, säger Pagrotsky.
”Jättelabilt”
Helgens politiska lösning med en tillfällig samlingsregering i Grekland lugnar inte Johan Javeus, chefsstrateg på SEB. De politiska motståndarna ska nu gemensamt sjösätta de uppställda målen för stödpaketet samtidigt som folket protesterar. Dessutom ska politikerna i detta läge ut i valkampanjer inför nyvalet om några månader.
-Det känns jättelabilt, säger Javeus.
G20-ländernas möte i förra veckan blev ingen succé heller.
-Det verkar finnas en låg vilja från resten av världen att hjälpa till, det var ett bakslag, säger han.
Han hoppas nu att Europeiska centralbanken (ECB) gör mer, i form av ytterligare räntesänkningar och mer stödköp av de värst krisdrabbade ländernas statsobligationer.
TT