Planen blir stående på Lahores flygplats i Pakistan Foto: K.M. Chaudary, AP / TT

Pakistan och Indien uppges ha skjutit ned varandras plan

Uppdaterad
Publicerad

Pakistan och Indien säger sig ha skjutit ned varandras stridsflygplan i en dramatisk upptrappning av konflikten länderna emellan.

Båda länders luftfartsmyndighet meddelar att de stänger luftrum på grund att det allvarliga läget.

Två stridsflygplan har skjutit ned vid kontrollgränsen i Kashmir – på den punkten håller Indien och Pakistan med varandra. Men detaljerna kring vad som egentligen har hänt omgärdas av frågetecken – och uppgifter som går i sär.

Pakistan säger sig ha skjutit ned två indiska stridsflygplan, och säger sig ha tagit två indiska piloter till fånga. Indien å sin sida bekräftar att ett av landets stridsflygplan skjutits ned, men säger sig samtidigt ha skjutit ned ett pakistanskt plan.

Båda länder har för första gången i historien gett order om flygbombningar under de senaste två dagarna, enligt nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt har ländernas markstyrkor utväxlat eld på fler än ett dussin ställen.

Spänningarna har ökat efter en självmordsattack den 14 februari. Då dödade islamistiska extremister med bas i Pakistan minst 40 indiska paramilitära i indiskt kontrollerade Kashmir. Indien svarade med en flygbombning mot ett träningsläger tillhörande de militanta extremisterna Jaish-e-Mohammed.

Utvecklingen är det mest dramatiska i området sedan kärnvapenprovsprängningarna 1998, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till nyhetsbyrån TT.

– Redan när Indien igår använde sig av stridsflyg inne på pakistanskt territorium var det en dramatisk upptrappning. Det indiska flygvapnet hade innan dess inte varit inne på pakistanskt territorium sedan 1971.

Pakistans civila luftfartsmyndighet meddelar att den stänger sitt luftrum för allt kommersiellt flyg, rapporterar nyhetsbyrån AP. Indien har å sin sida beordrat att Kashmirs huvudsakliga flygplats stängs, tillsammans med tre andra i angränsande delstater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.