Israeliska styrkor blockerar en väg nära en israelisk bosättning på den ockuperade Västbanken till följd av torsdagens sammandrabbningar. Foto: Ahmad Gharabli/AFP/TT

Palestinier stoppar samarbete om säkerhet med Israel

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska myndigheten (PA) fryser säkerhetssamarbetet med Israel. Orsaken är torsdagens militärinsats i Jenin på Västbanken som uppges ha krävt tio palestiniers liv.

Våldsamheterna ska ha startat när israeliska soldater tog sig in i ett palestinskt flyktingläger i Jenin på torsdagsmorgonen.

Israels armé hävdar att man genomfört en insats för att gripa militanta islamister och stoppa en terrorattack i Jenin. Totalt ska tio palestinier ha dödats under torsdagen, vilket gör dagen till den blodigaste på två decennium.

Hundratals sörjande tog sig ut på Jenins gator och nya sammandrabbningar mellan israelisk militär och palestinier har ägt rum under dagen.

Upprätthåller ordningen

Som svar på militärens insats meddelade den palestinska myndigheten att man avbryter sitt samarbete med Israel om säkerheten på Västbanken.

Den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor har länge samarbetat med Israel i sitt arbete för att upprätthålla ordningen i de områden som PA kontrollerar på den av Israel ockuperade Västbanken. PA har också haft underrättelsesamarbete med amerikanska underrättelseorganisationen CIA. Det är inte första gången PA avbryter samarbetet, senast hände det 2020.

”Omedelbar nedtrappning”

Även den terrorklassade organisationen Hamas hotade med konsekvenser till följd av militärinsatsen i Jenin. På torsdagskvällen avfyrades två raketer från Hamas-kontrollerade Gaza, enligt Israels militär. Båda raketerna ska ha skjutits ned. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för raketbeskjutningen.

Israel svarade med flyganfall mot militanta islamisters fästen i Gaza under natten, enligt militären.

USA:s utrikesdepartement uttalade sig under natten mot fredagen och manade till lugn från båda sidor i konflikten.

– Vi understryker behovet av en omedelbar nedtrappning av alla inblandade parter, sa talespersonen Ned Price.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.