Foto: Scanpix

Papyrusbit nämner Jesus fru

Uppdaterad
Publicerad

Var Jesus gift? En historiker på Harvard  tror att den här biten papyrus kan vara beviset.

Papyrusbiten som gjordes offentlig I Rom på tisdagen kommer från 300-talet. Den är skriven med koptisk text och innehåller raden ”Jesus sade till dem, ’Min fru...’”

Det blekta fragmentet är mindre än ett visitkort och har åtta rader text som bara går att läsa med förstoringsglas. Precis under raden om Jesus fru finns också den provokativa raden ”Hon kommer att kunna vara min lärjunge”, skriver New York Times.

Bränsle på debatten om kvinnliga präster

Papyrusbitens ursprung är ett mysterium. Ägaren är en samlare som har bett att få vara anonym. Historikern doktor Karen L. King har visat biten för några utvalda experter och de är överens om att den sannolikt inte är en förfalskning.

Fyndet kan bli nytt bränsle på debatten om Jesus var gift, om Maria Magdalena var hans fru och om han hade kvinnliga lärjungar. Debatten är gammal, men högst relevant i dag när den globala kristendomen ifrågasätter kvinnliga roller och gränserna för äktenskap.

Hon säger att även om papyrusbiten fortfarande kan ifrågasättas är den intressant. Den är bevis för att det fanns en aktiv diskussion bland tidiga kristna om Jesus levde i celibat eller var gift, och vilken väg hans följare skulle välja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer