Turistbussar är inte längre välkomna i Paris stadskärna. Det är en av stadens åtgärder för att bemöta klagomålen kring det ökande turistantalet. Här syns katedralen Notre-Dame i juni 2017. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/TT

Paris förbjuder turistbussar i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Turistbussar är inte längre välkomna i centrala Paris i Frankrike. Turister behöver transportera sig mer miljövänligt, enligt huvudstadens vice borgmästare Emmanuel Grégoire.
– Turister kan göra som alla andra och byta till mer miljövänliga alternativ eller åka med kollektivtrafiken. Vi behöver en förändring, säger han.

Frankrike är ett av världens mest besökta länder. Förra året åkte 50 miljoner personer till huvudstaden Paris och regionen Ile de France. Nu inför huvudstaden ett förbud mot turistbussar inne i stadskärnan för att dra ner på antalet turister, skriver The Telegraph.

– Vi vill inte längre ha den här totala anarkin av turistbussar i Paris. Bussar är inte längre välkomna i hjärtat av staden, säger Emmanuel Grégoire.

Promenera eller cykla

Paris vice borgmästare Emmanuel Grégoire uppmanar nu alla turister i staden att promenera, cykla eller åka med kollektivtrafiken i stället för att ta turistbussen. Allt för att kunna hantera den stora mängd turister som ökar i stadskärnan.

En annan åtgärd staden har tagit till för att minska på antalet turister är att förbjuda alla dieselfordon som är 13 år eller äldre i stadskärnan, vilket infördes i veckan.

Inträdesavgift till Venedig

Flera andra städer i Europa har tidigare försökt ta till åtgärder för att kunna hantera situationen med den ökade mängden turister. I Venedig i Italien måste alla turister som besöker staden betala en extra skatt, som en ”inträdesavgift”. Mellan den 1 september i år och fram till och med den 1 januari nästa år är avgiften däremot indragen, skriver The Local.

Även i Barcelona, Spanien har det varit tal om att införa en ny lagstiftning som bland annat ska begränsa byggandet av hotell för att få bukt med den massiva mängden turistbesök varje år, skriver The Telegraph.

I Dubrovnik i Kroatien har man också försökt dra ner på antalet turister i den gamla stadskärnan, skriver The Telegraph. Borgmästare Mato Frankovic har bland annat hotat med att förbjuda taxibilar som inte är eldrivna och överväger att ta bort bankomaterna från Dubrovniks främsta turiststråk. Orsaken är att man vill bevara kvaliteten på upplevelsen för besökarna i staden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer