Foto: TT/AP

Paris borgmästare kräver Airbnb på 132 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Paris borgmästare Anne Hidalgo är på krigsstigen mot Airbnb. I en intervju utlovar hon skärpta juridiska påföljder för olovlig uthyrning – närmare bestämt en ”elchock” på 12,5 miljoner euro för uthyrningstjänsten.

Det är i en intervju med franska veckomagasinet Le Journal du Dimanche som Hidalgo svingar mot Airbnb. Borgmästaren vill kräva företaget på inte mindre än 12,5 miljoner euro (knappt 132 miljoner svenska kronor).

– Jag har ingenting emot Parisbor som hyr ut sina hem några dagar om året för att dryga ut kassan, säger Hidalgo i intervjun.

– Problemet är de flerbostadsägare som hyr ut året runt till turister utan att redovisa det, och de medskyldiga plattformarna som välkomnar dem.

Fransk lag säger att bostadsägare kan hyra ut sina hem kortsiktigt, i upp till 120 dagar om året. Annonser måste innehålla registreringsnummer som ser till att bostäder och fastigheter inte hyrs ut längre än så.

Airbnb kritiserar reglerna

Antalet bötfällningar för olaglig uthyrning via uthyrningssajter ökade rejält i fjol i Paris, enligt nyhetsbyrån TT.

I fjol antog Frankrike dessutom en lag som innebär att Airbnb och liknande företag kan bötfällas på uppemot 130 000 kronor per olaglig annons, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det är den lagen Paris borgmästare nu vill ta till som slagträ mot företaget.

– Målet är att ”skjuta ett varningsskott” för att göra slut på otillåten uthyrning som förstör vissa delar av Paris, säger Hidalgo i intervjun.

En taleskvinna för Airbnb säger till Reuters att företaget har genomfört åtgärder för att hjälpa uthyrare i Paris att rätta sig efter europeiska regler, men hon tillägger att Paris regelverk i Airbnbs mening är ”ineffektivt, oproportionerligt och i strid med europeiska regler”.

Frankrike är Airbnbs näst största marknad efter USA. Paris är en av världens mest välbesökta städer med cirka 65 000 annonser på Airbnb.

Irritation i flera städer

Paris är inte heller ensamt i sin irritation. Flera städer i världen har uttryckt oro för att plattformar som Airbnb utgör orättvis konkurrens gentemot lokala hotell, och att kvarter förvandlas till sterila zoner med endast turister. Dessutom anses de har pressat upp hyrorna och bidragit till bostadsbrist, inte minst i Spanien där man i fjol utlovade skärpta regler på flera håll.

I Sverige utnyttjade knappt en halv miljon besökare i fjol boende via Airbnb, enligt företagets egna siffror. Här säger reglerna att den som hyr ut en bostad i fler än 112 dagar per år, och tjänar mer än 50 000 kronor ska betala moms på pengarna eftersom verksamheten då räknas som motsvarande hotellverksamhet.

Trots detta är det många som fuskar med momsen, något Sveriges Radio nyligen har rapporterat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.