Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seger för nationalistpartiet Sinn Féin vore historiskt, enligt Anna-Maja Persson. Hör SVT:s utrikesreporter i klippet. Foto: Peter Morrison/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Parlamentsval i Nordirland – kan bli historiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hölls det parlamentsval i Nordirland. Opinionsmätningarna tyder på att nationalistpartiet Sinn Féin, som vill se ett enat Irland, blir största parti för första gången.

– Om det blir så är det historiskt, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i Aktuellt.

Först under fredagen väntas valresultatet presenteras i det politiskt turbulenta och splittrade Nordirland. En framgång för Sinn Féin skulle kunna få stor betydelse.

– Frågan på allas läppar är om Nordirland tar ett kliv mot ett enat Irland. Svaret på den frågan är faktiskt ja. Om det blir en folkomröstning i frågan inom kort? Nej, säger Sinn Féin själva. Partiet har inte kampanjat på den här frågan, bara en tredjedel av nordirländarna vill ha ett enat Irland nu, säger Anna-Maja Persson.

Oro över styret

En viktig fråga är också den om Brexit och Nordirlandsprotokollet, vars syfte är att förhindra en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

– Unionisterna är på krigsstigen, de vill skrota avtalet och det gjorde att försteministern från DUP (Democratic Unionist Party, ett nationalkonservativt parti, reds anm.), hoppade av regeringssamarbetet tidigare i år, säger Anna-Maja Persson.

– Nu finns en stark oro, en befogad oro, att den här bojkotten fortsätter, att det inte blir någon regering efter valet heller. Det kan leda till fortsatt politiskt kaos, kanske nyval i förlängningen och i värsta fall mer våld.

”Folk är apatiska”

Trots Sinn Féins framgångar i mätningarna så ser det neutrala Allianspartiet ut att öka mest av alla partier. De riktar sig till dem som vill se ett slut på den politiska splittringen.

Nordirlands självstyre bygger på att nationalister och unionister regerar tillsammans. Detta i enlighet med fredsavtalet från 1998. Men parterna har vid flera tillfällen satt sig på tvären för varandra i parlamentet Stormont vilket skapat politiska låsningar.

– Vi ser en ökning i den politiska mitten. I mätningarna ökar vi ända upp till 14-16 procent. Folk är trötta på splittringen och vill att politikerna arbetar för frågor som är viktiga för dem, säger Rachel Fergusson, parlamentskandidat för Allianspartiet, till SVT Nyheter.

– Folk är apatiska. Stormont var blockerat i tre år, kom tillbaka under pandemin, och är nu blockerat igen. Folk tänker: Vad är poängen?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten på Nordirland beräknas ha tagit nästan 4000 liv och pågår ännu. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer