Partiledare dödad vid självmordsattack i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Många personer dödades och tiotals skadades i ett självmordsdåd vid ett valmöte i Peshawar i nordvästra Pakistan.

Bland dödsoffren finns ANP-partiets kandidat Haroon Bilour, uppger polisen.

Minst tolv människor dödades i attentatet och över 30 skadades enligt polisen, rapporterar flera internationella medier. Bland de allvarligt skadade finns Bilours son, rapporterar Geo TV

Explosionen inträffade strax innan valmötet började, när Haroon Bilour skulle äntra talarstolen för att tala till supportrar, enligt kanalen. Han dödades i attacken, säger en högt uppsatt poliskälla till den pakistanska tidningen Dawn.

Pappan dödades

Haroon Bilour gick därmed samma öde till mötes som sin far – den tidigare ANP-ledaren Bashir Ahmed Bilour – som också dödades i ett bombdåd 2012 i Peshawar.

Det lokala, sekulära Nationella awamipartiet (ANP) har sedan länge varit måltavla för talibanerna då det tydligt tagit ställning emot dessa. ANP var länge dominerande i provinsen Khyber-Pakhtunkhwa, men förlorade makten till Imran Khans Rättvisepartiet (PTI) i valet 2013.

Imran Khan fördömer dådet i ett inlägg på Twitter.

– Attacken är en sammansvärjning mot transparenta val, och visar att det finns brister i säkerheten, säger valkommissionens ordförande Sardar Mohammad i en kommentar till Geo TV.

Många har hotats

Dagen före attacken avslöjade den nationella antiterrormyndigheten i Pakistan att så gott som samtliga ledande politiker i de etablerade partierna utsätts för allvarliga hot inför valet den 25 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.