Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladyslav kämpade mot ryska ockupanter i staden Cherson. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Ukrainske partisanen Vladyslav stred för Cherson

Uppdaterad
Publicerad

Under brinnande strider om staden Cherson hade SVT kontakt med några av invånarna, som ibland kunde skicka ut korta meddelanden om vad som pågick inne i staden. En av dem var en partisan, en gerillasoldat, som hette Vladyslav. SVT har nu träffat honom igen – efter stadens befrielse.

Utan någon som helst erfarenhet anslöt han sig till partisanerna. Hans gerillagrupp bekämpade den ryska ockupationsmakten i staden Cherson.

– Hur skulle jag kunna vara till nytta? Samla information om ockupanterna och hur de rör sig. Det är det viktigaste för en partisan  – att föra vidare information, berättar Vladyslav för SVT.

Taxichaufför Mychailo hämtade och lämnade han ryska ockupanter på olika platser i Cherson, och hade därmed tillgång till information som han gav vidare till den ukrainska armén.

– Jag insåg vilka risker jag tog, men det viktigaste för mig var att andra inte råkade illa ut pga det, utan jag själv i så fall, säger Mychailo.

Ukrainske partisanen Vladyslav berättar om strider mot ockupationsmakten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet