Angela Merkel hyllas av många i Tyskland, men har samtidigt aldrig varit så kritiserad.
Från Österrike har det de senaste dagarna kommit över 8.000 nya flyktingar varje dag till Bayern och Tyskland. Ilskna politiker i delstaten Bayern anklagar Österrike för att ”vinka igenom flyktingar på statligt betalda busstransporter” till tyska gränsen.
Ultimatum till söndag
CSU i Bayern ingår i Angela Merkels regeringskoalition och partiledaren Horst Seehofer har nu ställt ultimatum och i en tidningsintervju krävt besked innan Allhelgonahelgen om åtgärder för att minska flyktingströmmen genom Österrike.
Många i Tyskland har engagerat sig i frivilligarbete för att stötta flyktingmottagandet. Många är stolta att Tyskland visar upp vad som kallas ”välkomnandekultur”.
Men i Merkels eget kristdemokratiska CDU finns en opposition mot att hon med sina uttalanden om att ”vi ska klara av det”, eller på tyska ”Wir schaffen das”, inte ha fler konkreta förslag för att bemästra situationen.
”Vi klarar inte av fler”
I Dresden träffar SVT en av gruppledarna för CDU i delstaten Sachsen.
– Vi måste klara av att ta hand om flyktingar som nu finns i landet och kanske de som är på väg hit, men vi måste skicka klara signaler att vi klarar inte fler, vi klarar inte att ta hand om de miljoner som sitter i läger i Turkiet och Libanon, säger Christian Piwarz (CDU).
– Vi har problem med boenden, kostnaderna växer, vi ska inte ha dialog med de främlingsfientliga i Pegida som demonstrerar i Dresden, men vi måste ta de existerande problemen på allvar, säger Christian Piwarz (CDU) riktat till regeringen i Berlin och den egna partiledaren Angela Merkel.
Med prognoser att det kan komma uppåt en miljon asylsökande till Tyskland i dag står det och väger om flyktingpolitiken. Frågan flera ställer sig är om Tyskland kommer att kunna fortsätta att ta emot lika många flyktingar som hittills.
Värsta krisen för Merkel
– Angela Merkel har aldrig varit så utsatt för så allvarlig kritik som nu tidigare under sin kanslersperiod och det också i de egna leden. En del spekulerar i att flyktingfrågan kan bli hennes fall, säger Mark Arenhövel, professor i statsvetenskap vid Tekniska universitetet i Dresden.
– Hon har fortsatt att upprepa ”vi ska klara av det” och antingen fortsätter hon den linjen, tystar kritiker i de egna leden och visar att hon har grepp om situationen. Eller så väntar en omsvängning där Merkel säger att gränskontroller måste införas och flyktingarnas antal begränsas, men jag tror inte hon vill ha en sådan omsvängning, anser Mark Arenhövel.
Men utifrån kritik i egna led och växande kostnader och problem att hitta boenden för alla asylsökanden kan vi förvänta oss att Tyskland kommer att försöka se till att EU-beslut förverkligas om transitboenden i Grekland, utökade gränskontroller vid EU:s och Schengens yttre gränser och att de som får avslag på asyl snabbare ska skickas tillbaka till ursprungsländer.