Pastorn: ”Många är emot rasism, men ingen är rasist”

Uppdaterad
Publicerad

“Hej, jag heter Margy och jag är rasist”. “Hej, jag heter Praveen och jag är rasist”. “Hej, jag heter Kari och jag är rasist”. I flera år har gruppen Anonyma rasister samlats i kyrkan i Sunnyvale, Kalifornien.

– Folk tänker Hitler eller män i vita lakan när de hör rasism. Men det är inte den rasismen som egentligen är problematisk. Utan det är rasismen som finns i hjärtat hos oss vanliga människor, säger pastor Ron Buford. 

De sitter i en cirkel på hopfällbara stolar. En efter en presenterar de sig. Först förnamn och sedan bekännandet.

Varje vecka diskuteras olika scenarier, problem och medlemmarna kan lätta på sina hjärtan och dela med sig av sina erfarenheter.  

– Jag tänkte att det troligtvis bara skulle vara vita människor där och att jag skulle få möjligheten att kanske höra folk be om ursäkt för vad de har gjort. Men det var inte alls så, berättar medlemmen Rosemary.  

”Rasism är ett gift”

Ron Buford funderade på om rasistiska problem och strukturer i samhället skulle kunna elimineras med hjälp av samma principer som tolvstegsprogrammet gör för beroenden.  

– Min uppfattning är att rasism är ett gift för samhället. Det får människor att fatta ologiska beslut om rationella saker, säger pastor Ron. 

Det första steget i ett tolvstegsprogram är att erkänna att man har ett problem. 

– Vi har inte gjort det i våra samhällen. Vi är i ett förnekade och tror att vi inte har problem med människors bakgrunder, säger pastor Ron. 

Rasism bör elimineras

De flesta av medlemmarna berättar för SVT att de till en början inte såg sig själva som rasister, men att de med tiden insåg att de hade förutfattade meningar som de ville jobba bort. Men det har inte varit en helt enkel resa. 

– Min uppfattning är att alla borde vara i ett tolvstegsprogram ifall de vill göra sig kvitt med sin egen rasism och om vi verkligen vill göra oss av med det i samhället för gott, säger pastor Ron. 

Mer om gruppen Anonyma rasister i dokumentären ”Alla är rasister” som finns på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.