”Pastorn trivs i rampljuset”

Uppdaterad
Publicerad

-Hela världens ledare vädjar just nu till pastor Terry Jones, och det tror jag han tycker är spännande. Det säger SVT:s utsände Stefan Åsberg, som just nu befinner sig i amerikanska Gainesville, där en liten församling planerar att bränna exemplar av koranen på lördag.

På lördag, årsdagen av terrorattackerna den 11 september 2001, planerar den lilla församlingen Dove World Outreach Center i Florida att bränna exemplar av koranen.

Planerna har väckt vrede och oro i hela världen.

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg befinner sig just nu i Gainesville, där församlingen ligger.

Hur är stämningen just nu?

-Stämningen är olustig. Det är fullt med folk utanför kyrkan, både medier och privatpersoner. Många grannar har tagit sig hit för att vädja till församlingsmedlemmarna att de ska avbryta planerna.

-Församlingen har utsatts för flera hot de senaste dagarna, och polisen bevakar nu kyrkan dygnet runt. Från och med i dag måste man visa legitimation om man ska in i kyrkan.

Församlingen består av ett 30-tal medlemmar, hur stort stöd har den i Gainesville?

-Stödet är minimalt, och det är just det många här vill få fram. De undrar varför vi ger församlingen uppmärksamhet och menar att den inte representerar resten av staden.

-Men sakfrågan är allvarlig, även om bara några få står bakom den. Det handlar om världspolitik.

Såväl president Barack Obama som den amerikanske befälhavaren i Afghanistan general David Petraeus har varnat för att koranbränningen kan få allvarliga konsekvenser. Vad är man orolig för?

-Ingen kan överblicka vilka konsekvenser det här kan få. Risken är att relationerna mellan västvärlden och den muslimska världen försämras. Koranbränningen skulle också innebära en livsfara för amerikanska soldater och hjälparbetare i den muslimska världen.

-Jag talade med en imam som representerar 50.000 muslimer i USA. Han underströk att ingen av hans medlemmar kommer att ta till våld, men vad hans bröder i den muslimska världen gör kan han inte ansvara för.

Finns det några möjligheter att stoppa koranbränningen?

-Nej, inga legala medel. Just nu befinner sig församlingens pastor Terry Jones i rampljuset, och jag tror att han trivs med det. Han har skapat en situation där världens ledare tvingas vädja till honom, och det tror jag han tycker är spännande.

Jenny Modin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.