Enkäten från Stockholms handelskammare gick ut på tisdagskvällen till 100 svenska företag som gör affärer med Saudiarabien. Sedan dess har ett 20-tal företag svarat, enligt handelskammaren.
– Efter mindre än 24 timmar har ett stort antal företag hört av sig. De är väldigt oroade över den uppkomna situationen och vilka konsekvenser det här får för företagen. Företagen har uttryckt en oerhört stor oro för att Saudiarabien nu lär vända sig till andra företag som företräder andra länder, säger Andreas Åström, kommunikationschef på Stockholms handelskammare.
Enkäten är inte sammanställd ännu, men av det stora genslaget att döma, räds många företagsledare att Saudiarabien lär droppa svenska företagssamarbeten, anser Andreas Åström.
– Man är orolig för sina affärer och jobb helt enkelt.
”Alla storföretag jobbar med Saudi”
Stockholms Handelskammare företräder näringslivet och är behjälplig företagen med intyg och tullfrågor. Man går i god för det som företagen vill exportera.
– Alla våra stora företag, Scania, Astra Zeneca, Saab och så vidare, har verksamhet på ett eller annat sätt i Saudiarabien. Det har varit en handelspartner ända sedan 1970-talet och är Sveriges femte viktigaste exportland utanför EU, säger Andreas Åström.
– De snabba svaren på vår enkät indikerar att det finns en oerhört stor oro bland de exporterande företagen efter beskedet att det militära samarbetsavtalet avslutas.
Dagens Industri har pratat med flera företagare om oron, men anonymt. Där säger en person:
”Vi har fått flera uppsagda avtal från flera länder i regionen. Det är stora kontrakt vi går miste om. Just nu gör vi allt vi kan för att distansera oss från Sverige, eftersom vi delvis ägs av utländska ägare”.
Nära hälften av det företagets omsättning kommer från länder som ingår i Arabförbundet, skriver Dagens Industri.
– Ett företag inom pappersindustrin vi haft kontakt med uppger att de igår fick beskedet från sina saudiska samarbetspartners att de ”studerade” projektet som de tidigare diskuterat. Sen om de har att göra med diskussionen om det militära samarbetsavtalet eller inte, men det är ett märkligt sammanträffande, säger Andreas Åström.
SKF: Saudi är en liten marknad
– Vi är verksamma i 140 länder och Saudiarabien är en väldigt liten marknad för oss, den står för mindre än fyra procent. För oss handlar det här snarare om att Sveriges övergripande rykte riskerar att förstöras. SKF är beroende av det rykte som Sverige har, ett rykte att vi är en positiv och långsiktig handelspartner. Men det är för tidigt att spekulera i vad som kommer hända härnäst, säger Theo Kjellberg, presschef på SKF till SVT Nyheter.
Företagets vd, Alrik Danielson, var en av de 31 näringslivstoppar som signerade den debattartikel i DN förra veckan som var en direkt uppmaning till regeringen att inte skrota Saudiavtalet.
Sympatiserar med oroliga företagsledare
På Svenskt Näringsliv, vilka företräder svenska företag, är man försiktig i sina uttalanden men säger:
– Känner våra medlemmar oro, så gör naturligtvis vi också det, säger Peter Isling, presschef.
Senare i eftermiddag väntas regeringen officiellt ta beslut om att avsluta det militära samarbetsavtalet.
Brevet som gick ut till företagen
”Hej,
Ditt företag är medlem och intygskund hos Stockholms Handelskammare.
Med anledning av den svenska debatten om vapenavtalet med Saudiarabien vill vi gärna höra från er om ni upplever nya problem eller märker av ett förändrat beteende från kunder och myndigheter i Saudiarabien eller närliggande länder som påverkar er handel. Det är intressant för oss oavsett vilken typ av produkter eller tjänster ni handlar med.”