Ledaren för ryskortodoxa kyrkan patriarken Kirill i det historiska mötet med påven Franciskus i Kuba. Foto: TT

Patriarken och påven i historiskt möte

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus landade på fredagen i Kuba för den historiska träffen med ryska ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill. Mötet är det första mellan ledarna för de två största kristna samfunden på nästan 1.000 år.

Bara några minuter efter att påven stigit av flygplanet sammanstrålade han med patriarken som anlänt dagen innan.

Mötet i Havanna är det första mellan ledare för världens två största kristna samfund på nästan 1.000 år.

Träffen på neutral mark mellan påven och patriarken äger rum efter att ha planerats i decennier. Och den ligger helt i linje med Franciskus ambition att Vatikanen ska spela en mer aktiv diplomatisk roll – även om ingen av parterna vill kännas vid någon politisk agenda.

– Äntligen! Vi är bröder, sa påven när han omfamnde patriarken på ett särskilt rum på flygplatsen i Havanna.

Efter att kindpussat varandra tre gånger sa patriarken via en tolk att ”nu är det lättare.”

Lång planering

Mötet mellan ledare för de båda samfunden har föregåtts av samtal och sonderingar i flera decennier. Att det nu blev av menar mang visar på Franscikus som en modig ledare som vill ha dialog och bygga broar. Kritiker har dock menat att Franciskus riskerar att bli ett verktyg när Ryssland blivit allt mer isolerat från väst. Kirill är andlig vägledare åt president Vladimir Putin.

Ett gemensamt uttalande ska komma från de två ledarna där de förväntas uttrycka deras gemensamma oro för situationen i Irak och Syrien.

Påve Franciskus kommer sedan att åka vidare på ett femdagarsbesök i Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.