Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får se hur Turkiet reagerar, men det är det här man sagt hela tiden – att man vill se konkreta resultat”, säger Paul Levin. Foto: Erdem Sahin/TT/SVT

Paul Levin om utvisningarna: ”Kan skynda på ett turkiskt ja”

Uppdaterad
Publicerad

Att två män i fredags utvisades till Turkiet kan påverka den svenska Natoprocessen.

– Det här är nog precis vad Erdogan vill ha så konsekvensen kan skynda på ett turkiskt 'ja'. Men om det är syftet är en annan fråga, säger Turkietkännaren Paul Levin.

De två män som utvisats till Turkiet fick avslag på sina asylansökningar 2020 och 2021, enligt Migrationsverket. På fredagen verkställdes utvisningarna. En av männen ska ha dömts för kopplingar till PKK i Turkiet.

– Vad jag förstår finns det ett antal liknande fall där personer fått sina asylansökningar avslagna eller uppehållstillstånd upphävda efter att Säpo gjort bedömningen att de har kopplingar till PKK. Där det alltså finns en utvisningsdom som ska verkställas, säger Paul Levin.

”Mer skyndsamt”

Migrationsverkets beslut ska i de här fallen ha fattats innan förhandlingarna om Nato-medlemsskap inleddes. Enligt överenskommelsen som slutits i samband med förhandlingarna ska Sverige och Finland beakta turkisk begäran om utvisning och utlämning skyndsamt.

– Det är mycket möjligt att Migrationsverket hanterar de här fallen mer skyndsamt, säger Paul Levin.

När däremot Turkiet själva begär någon utlämnad så avgörs fallen i Högsta domstolen, som hittills ofta nekat till utlämning, enligt Levin.

– I några fall har de accepterat men då har det inte handlat om terrormisstänkta, så där gör Migrationsverket en annan bedömning Rättsäkerheten i Turkiet är inte stark och det finns rapporter om fall av tortyr, så utvisningarna är inte helt oproblematiska, säger han.

Vilka konsekvenser har utvisningarna och varför skulle de kunna påskynda förhandlingarna? Se Paul Levins svar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.