Påven: Aids blir värre med kondomer

Publicerad

På väg till världens värst aidsdrabbade region, Kamerun och Angola, väljer påven Benedictus XVI att göra ännu ett kontroversiellt uttalande.

-Problemet (aids) kan man inte komma till rätta med genom att dela ut kondomer. Det förvärrar bara problemet, sade påven på tisdagen.

Lösningen ligger enligt påven i ”ett andligt och mänskligt uppvaknande” och ”vänskap med dem som lider”.

-Det är ju inte riktigt en uppfattning som vi delar. Det är en ståndpunkt som Vatikanen ibland för fram men som vi vet är felaktig i sak, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M) om påvens uttalande.

Första besöket i Afrika
Afrika söder om Sahara är den region i världen som är värst drabbad av aids.

Under 2007 fanns 35 procent av de personer som smittades med hiv det året och 38 procent av alla aidsrelaterade dödsfall i södra Afrika.
Besöket är det första i Afrika sedan påven tillträde som katolska kyrkans överhuvud.´

-Jag tycker det är bra att påven gör den här resan. Jag hoppas han tar intryck, och att han får träffa hivsmittade som kanske hade kunnat undvika sjukdomen om de använt kondom, säger Gunilla Carlssson.

Blåsväder
Påven Benedictus konservatism har lett till mycket publicitet på senare tid. Kontroversiella frågor har varit den hävda bannlysningen av Förintelseförnekande biskopen Richard Williamson, stormen kring hans utnämning av en ultrakonservativ biskop i österrikiska Linz

Även bannlysningen av mamman och läkarna som tog beslutet att en nioåriga flicka i Brasilien skulle genomgå abort har nyligen skakat den katolska kyrkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer