Foto: TT

Påven dissar Trump: Han är inte kristen

Påve Franciskus ger sig in i den amerikanska presidentvalsdebatten. När Påven ombads kommentera den omstridde kandidaten Donald Trump levererade han en känga: – En person som bara tänker på att bygga murar, är ingen kristen.

Det var på Vatikanens flygplan på väg från den sex dagar långa vistelsen i Mexiko som Påve Franciskus ombads kommentera Donald Trump. Presidentkandidaten Trump har flera gånger lovat att bygga en mur vid gränsen mellan USA och Mexiko om han vinner presidentvalet.

– En person som bara tänker på att bygga murar, var de än är, istället för att bygga broar, är ingen kristen, sa påven enligt AP.

– Det står ingenting om det i evangeliet, la Påven till.

Trumps svar på Påvens kommentar kom också snabbt.

– Att en religiös ledare ifrågasätter en persons tro är skamligt, sa han.

Påven ska själv inte ha läst om Trumps planer på murbyggande utan bara fått det berättat för sig, men lade till:

– Jag säger bara att den mannen inte är kristen om han sa det på det här sättet.

Trump bekänner sig till trosinriktningen presbyterianism, en protestantisk inriktning. Trump kritiserade Påvens bön vid gränsen och menade att Påven ”inte förstår farorna av att ha en öppen gräns till Mexiko”.

– Påven kommer att be och önska att jag vore president om Vatikanen blir attackerad av Islamiska staten, sa Trump som ett svar på Påvens kommentar, enligt Reuters.

Donald Trump la även skulden på Mexiko, som han menade har ”utnyttjat Påven”.

– De borde skämmas.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer