Påve Franciskus håller upp en bild på ett offer för atombomben mot Nagasaki då han under flygresan till Chile tog upp sin rädsla för ett kärnvapenkrig inför reportrar. Foto: TT

Påven: Jag fruktar ett kärnvapenkrig

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus höjde ännu en gång rösten för en kärnvapenfri värld när han gav presskonferens för journalister ombord sitt flygplan på väg till Sydamerika. Ämnet har den senaste tiden allt oftare kommit upp i den katolske ledarens tal.

Påve Franciskus har landat i Chile för sitt första stopp på en resa som sedan fortsätter till Peru.

Under färden dit gav han, i vanlig ordning, en presskonferens för journalister ombord sitt flyg och uttryckte rädsla för ett kärnvapenkrig.

Ämnet ska ha kommit på tal efter att Franciskus delat ut fotografen Joseph O'Donnells bild från Nagasaki 1945 på vilket ett barn bär sin döde bror på axlarna till ett krematorium.

– En bild säger mer än tusen ord och jag ville dela denna med er, kommenterade påven och berättade att han hade sett fotot av en slump.

– Jag fruktar ett kärnvapenkrig. Jag tror att vi är på gränsen och att det finns en risk, sa Franciskus, enligt den italienska tidningen La Stampa, efter att ha blivit frågad om han känner rädsla för kärnvapen.

Talade till diplomater

– Och jag är rädd att det bara krävs ett misstag för att situationen ska eskalera. Vi måste förstöra kärnvapen, fortsatte han.

Påven har på senaste tiden talat allt mer högljutt om ett kärnvapenförbud. Ämnet kom upp under hans årliga tal till diplomater i Vatikanen i förra veckan och i december tillägnade han en mässa till en kärnvapenfri värld.

Tidigare påvars inställning har varit att kärnvapen inte ska användas men inte heller förstöras.

Vatikanen är ett av 122 länder som i juli enades om ett avtal om en FN-konvention om kärnvapenförbud, och ett av endast tre som har ratificerat det. För att konventionen ska träda i kraft krävs att 50 länder ratificerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.