Foto: TT

Påven läxas upp efter hyllning av barnaga

Publicerad

Påven fick i går bakläxa av en ledamot i den antipedofilikommission han själv har tillsatt. Kritiken gällde ett uttalande där Franciskus stöder barnaga. ”Påven vet inte mycket om barnuppfostran. Han behöver goda råd på det området”.

”Att slå barn innebär att utsätta dem för lidande. Vi måste tala om positivt föräldraskap. Vi måste tala med påven om den här frågan.”

Det säger den engelske antipedofiliaktivisten Peter Sauders. Han är en av flera experter från det civila samhället som ingår i den kommission som Franciskus har tillsatt för att motverka pedofili och andra övergrepp mot minderåriga i kyrkan. Påven kräver nolltolerans.

Kommissionens medlemmar höll en presskonferens i Vatikanen i dag, efter att ha sammanträtt tillsammans för första gången.

Präster ska psyktestas

De 17 ledamöterna ska utveckla normer och handlingsprogram som ska läggas fram för Franciskus. Det gäller till exempel hur kyrkan ska utbilda och göra psykologiska tester på präster som ska arbeta med barn, konsekvenser för biskopar som inte anmäler och stöd och hjälp till offren.

Presskonferensen var frispråkig och rättfram. Men Franciskus hade nog inte väntat sig att bli tillrättavisad i sitt eget presscenter.

Påven hyllade barnaga

Saunders hänvisade till den allmänna audiensen i Vatikanen i onsdags. Påven talade om en man som berättade för honom att han ibland måste slå sina barn, men aldrig i ansiktet eftersom han inte ville förnedra dem.

”Den mannen har sinne för heder. Han måste straffa och han gör det på rätt sätt”, sade påven.

Ska skydda minderåriga

Saunders tog upp frågan eftersom kommissionens officiella uppdrag är att verkar för ”skydd av minderåriga och sårbara vuxna”, där ju även uppfostran och utbildning ingår. Kommissionen består av män och kvinnor med olika bakgrund från hela världen. Syster Kayula Gertrude Lesa från Zambia talade till exempel om vikten att motverka barnäktenskap i Afrika.

Ordföranden är den amerikanska kardinalen Sean Patrick O’Malley, som flera gånger har fått ta över i församlingar och stift som har härjats av pedofiliskandaler.

Hotar att lämna

Biskoparnas ansvar är en av de viktigaste frågorna för kommissionen. Konsekvenserna måste vara mycket kännbara för dem som har dolt övergeppen. De två offren för sexövergrepp som ingår i kommissionen, irländska Marie Collins och Peter Sauders, var tydliga på den punkten.

”Om kyrkan inte löser problemet med biskoparnas ansvar inom två år, lämnar jag kommissionen”, sade Saunders.

Marie Collins sade att hon var frustrerad över att arbetet går så långsamt.

”Vi har talat om detta i åratal…Men jag litar på att det kommer att gå fortare nu. Om inte, kommer ni inte att se mig mer i den här kommissionen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer