Påven Franciskus har nu lyft den påvliga sekretessen vilket gör det förbjudet att hänvisa till tystnadsplikt i stället för att anmäla övergrepp. Foto: Allesandra Tarantino

Påven lyfter sekretess om sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Påven Franciskus lyfter nu sekretessen inom den katolska kyrkan när det gäller sexövergrepp mot barn. Därmed blir det förbjudet att hänvisa till tystnadsplikt i stället för att rapportera misstänkta brott.

Påve Franciskus har tagit bort möjligheten att åberopa så kallad påvlig sekretess inom katolska kyrkan när det gäller sexövergrepp mot barn. Det blir inte längre möjligt för präster att hävda att tystnadsplikt hindrar dem från att rapportera misstänkta fall av övergrepp till myndigheterna.

Katolska kyrkan har anklagats för att ha missbrukat den påvliga sekretessen för att tysta vittnen och skydda misstänkta pedofiler från att bli avslöjade.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

Ingen offentlighet

Dokumentationen kring misstänkta fall blir inte offentlig, men med den nya instruktionen behövs inte Vatikanens tillstånd för att få handlingar tillgängliga för utredning.

I en reform i maj gav Vatikanen skydd för vittnen och möjlighet för offer att få insyn i rättsliga processer. Enligt påvens nya dekret blir det förbjudet att hävda tystnadsplikt för alla inblandade i ett mål. Flera länder har sedan tidigare tillämpat direktiven.

Ny åldergräns

I påvens nya instruktion betraktas även 18-åringar som minderåriga när det gäller barnpornografi. Tidigare låg åldergränsen på 14 år.

Den katolska kyrkan har skakats av mängder av avslöjanden om övergrepp världen över. Flera högt uppsatta personer har också dömts eller lämnat sina positioner. Förra året dömdes Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell för sexuella övergrepp i sitt hemland Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

Mer i ämnet