Foto: TT

Påven efter Charlie Hebdo-attacken: Man får inte förolämpa andras tro

Uppdaterad
Publicerad

Under en resa till Filippinerna uttalade sig Påve Franciskus om terrorattacken och vikten av yttrandefrihet. Påven menade att det finns begränsningar för vad man får säga, och att man inte ska förolämpa eller göra narr av folks tro.

Franciskus började sitt uttalande, som han gav på planet på väg till Filippinerna, med att säga att yttrandefrihet inte bara är en grundläggande mänsklig rättighet, utan att det är var och ens plikt att uttrycka det man tycker för mänsklighetens väl.

Men han tillade sedan att det finns gränser för yttrandefriheten.

– Om min goda vän hånar min mamma kan han förvänta sig en smäll. Det får man vänta sig, det är normalt. Du ska inte provocera. Du ska inte förolämpa andras tro. Du ska inte göra narr av andras tro, sa påve Franciskus till en samlad journalistkår.

Kan vänta sig våldsamt svar

Franciskus fördömde dödandet i religionens namn, men tillade att de som hånar andras tro kan vänta sig ett starkt, och till och med våldsamt, svar.

– Det är många som talar illa om religion. De gör narr av den. Det som händer då är samma som händer vännen som hånar min mor. Det finns en gräns, sa påven.

Hans uttalande har redan ifrågasatts, och väntas underblåsa debatten om yttrandefrihet som uppstått efter attacken mot Charlie Hebdo.

Sedan attackerna har miljontals människor världen över försvarat satirtidningens rätt att göra narr av allt och alla. Vatikanen har gått ut tillsammans med flera framstående franska imamer och fördömt attacken, samtidigt som de tryckte på vikten av att behandla religioner med respekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet