Foto: TT

Påven: Orättvisor försämrar klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus vädjar till de rika länderna att ta ett större ansvar för miljön och klimatet, i ett tal som väckt starka reaktioner världen över.

Miljöaktivister kallar hans gröna vision för ”en milstolpe”.

Tillståndet för ”vår syster, moder jord” är illa, slog påve Franciskus fast i talet där han uppmanade världens ledare och varje människa på jorden att bekämpa den globala uppvärmningen.

Den här systern ropar på oss på grund av den skada vi åsamkat henne genom vårt oansvariga användande och missbruk av de gåvor som Gud har förlänat henne med, sade påven enligt nyhetsbyrån AFP.

”Skapade av människan”

Påvens ord har redan applåderats av allt från miljöaktivister och klimatforskare till företrädare för Världsbanken och delar av den katolska kyrkan. I torsdagens tal, som den italienska tidningen L'Espresso på förhand publicerade delar ur, tryckte Franciskus på att människans girighet lett till miljöförstörelse och klimatförändringar. Han slog fast att vissa delar av världen måste acceptera en lägre tillväxt för att rädda miljön och resurser måste fördelas mer rättvist.

– Att vatten kontrolleras av stora multinationella företag kan bli en stor konfliktkälla under det här århundradet, sade han och menade att rika länder bör hjälpa de fattigare att införa förnyelsebara energikällor.

Stor påverkan

Påven har blivit känd för att säga sitt om världspolitiken och talet bedöms sätta ytterligare press på regeringarna inför FN:s stora klimatmöte i Paris till hösten.

– Påvebrevet kommer att ha en stor påverkan, förutspår FN:s klimatchef Christiana Figueres.

Men attacken på profithunger uppskattas inte av alla. Förre Floridaguvernören Jeb Bush, en av de republikaner som vill bli presidentkandidat, hör till de kritiska rösterna.

– Jag låter inte min ekonomiska politik utformas av mina biskopar eller mina kardinaler eller min påve, sade han tidigare i veckan, enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.