Foto: TT

Påven tror på Big Bang och på evolutionen

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus säger att såväl Big Bang som evolutionen är fullt förenliga med en kristen tro på Gud som skapare av världen.

Franciskus har gjort ännu ett uttalande som säkert får många att höja på ögonbrynen. Han konstaterar att Big bang-teorin om hur universum skapades liksom Darwins evolutionsteori om hur livet på jorden har utvecklats, inte motsäger Gud och evangeliet.

Gud finns i teorierna

Det var under ett tal inför den påvliga vetenskapsakademin som påven varnade för att se på Gud som på något slags trollkarl.

– När vi läser om skapelsen i Genesis, så är risken att vi föreställer oss en trollkarl med trollspö som kan göra allt. Men så är det inte. Gud skapade människan och lät henne utvecklas enligt de förutsättningar som han givit åt var och en att nå sitt fullbordande, sade påven.

Han konstaterade också att såväl Big Bang som evolutionsteorien förutsätter en skapare:

– Teorin om Big Bang som vi i dag tror var början på universum, motsäger inte en gudomlig skapare. Den förutsätter en sådan.

Motsäger föregångaren

Faktum är att katolska kyrkan redan under påven Pius XII på 1940- och 1950-talet öppnade dörren för att acceptera såväl Big Bang som evolutionen.

Franciskus föregångare Benedictus XVI har dock svävat på målet i frågan och talat för idéerna om intelligent design (ID). Grunden för detta är att livet på jorden är för komplext för att ha kunnat utvecklas enligt slumpen och de urvalsprocesser som ligger till grund för evolutionsteorin.

Idéerna om ID har fått stort genomslag framförallt i USA där diskussionen om huruvida ID ska få läras ut i skolan vid sidan av evolutionsteorin fortfarande är i högsta grad levande.

Världen är ingen slump

På en punkt var påven dock tydlig: Kristna kan enligt honom aldrig acceptera tanken att världen kommit till enbart som ett resultat av slumpen.

Big Bang var enligt påven kort och gott det sätt varpå Gud valde att skapa universum för 13, 8 miljarder år sedan och alltså också i förlängningen vår egen jord.

På samma sätt är evolutionen enligt påven en del av Guds plan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer