Påve Franciskus framför sin traditionella julhälsning på juldagen. Foto: AP/TT

Påven: Vaccin är ljuset i mörkret

Uppdaterad
Publicerad

Så talade påve Franciskus i det traditionella jultalet – i år framför en kamera i en nästan tom sal i Peterskyrkan eftersom församlingen satt skingrad i sina hem framför tv:n eller datorn till följd av coronan. Eller möjligen stod och huttrade ute på Petersplatsen och följde talet i mobilen.

Talet kretsade naturligt nog mycket kring pandemin, och han lyfte fram arbetslösas svårigheter och läget för kvinnor som blir misshandlade under isolering i hemmet.

– Vi kan inte låta stängd nationalism hindra oss att leva som den familj vi är, låta individualismens virus göra oss likgiltiga för andras lidande, sade påven enligt nyhetsbyrån EFE:s referat.

Lyfte fram Sydamerika

Som brukligt blev det en exposé över världens olyckor när kyrkohuvudet sökte mana fram medkänsla med de många som lider i Venezuela, Jemen, Libanon, Syrien, Ukraina.

Påven, som född i Argentina, försökte också i talet ingjuta hopp ”för den amerikanska kontinenten som drabbats extra hårt av coronaviruset som så kraftigt har förstärkt de lidanden som förtrycker den, ofta förvärrat av korruptionens och narkotikahandelns följder”, rapporterar Corriere della Serra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.