Påve Franciskus vill resa till Sydsudan efter att ha haft besök av landets tre biskopar. Foto: TT

Påven vill resa till Sydsudan

Publicerad

Påve Franciskus vill resa till Sydsudan tillsammans med överhuvudet för den anglikanska kyrkan, Justin Welby, ärkebiskopen av Canterbury.

Syftet med resan skulle vara att fästa uppmärksamhet på den lidande befolkningen utsätts för under det pågående brutala inbördeskriget, förklarade påven i samband med att han besökte Roms anglikanska kyrka på söndagen.

– Mina medarbetare och jag tittar nu närmare på möjligheten att resa till Sydsudan, berättade påven efter besöket i kyrkan i Rom.

Besök av tre biskopar

Resan aktualiserades under ett besök i oktober av Sydsudans biskopar för den katolska kyrkan, episkopalkyrkan och för den presbyterianska kyrkan. De tre biskoparna bjöd då in påven till sitt land.

Enligt påve Franciskus ska de samtidigt ha sagt ”kom inte ensam, kom tillsammans med Justin Weby, ärkebiskopen av Canterbury”.

– Situation är förfärlig därnere, men vi måste göra det här eftersom de tre (de sydsudanesiska biskoparna) vill ha fred och vill arbeta tillsammans för fred, säger påven.

Tre miljoner på flykt

Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011 och 2013 utvecklades maktkampen inom regeringen. Bland annat blossade gammal rivalitet mellan de två största folkgrupperna dinka och nuer upp och sedan december 2013 befinner sig landet i ett brutalt inbördeskrig.

Sedan dess har tiotusentals dödats, tre miljoner människor drivits på flykt och all ekonomisk och social utveckling stannat av.

SVT Nyheter har besökt Uganda, dit 700.000 har flytt. Landet har hyllats för sitt arbete, där de bland annat gett flyktingarna en bit mark att odla och bygga hus på.

– Vi vet vad det innebär att vara flyktingar. Många bland de politiska ledarna också. Därför hjälper vi våra bröder och systrar, säger David Apollo Kazungu till SVT Nyheter.

LÄS MER: Hon vittnar efter flykten från Sydsudan: ”Oskyldiga män dödas för ingenting”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.