Påven vill se lag för samkönade partnerskap

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus blir den första påven att uttrycka sitt stöd för samkönade partnerskap. I en ny dokumentärfilm säger han att även homosexuella har rätt att tillhöra en familj.

I dokumentären “Francesco”, som hade premiär på onsdagen under filmfestivalen i Rom, går påven igenom de ämnen som han brinner mest för, bland annat miljön, ojämlikhet och diskriminering, rapporterar Reuters.

– Homosexuella har rätt att tillhöra en familj. De är barn av gud, säger Franciskus i dokumentären och fortsätter:

– Vi behöver en lag för partnerskap, på så sätt har de lagen på sin sida.

Under sin tid som ärkebiskop i Buenos Aires förespråkade Franciskus partnerskap för samkönade par som ett alternativ till samkönade äktenskap, men detta är första gången han tycker till i frågan som påve.

– Detta är ett stort steg framåt för kyrkans stöd för hbtq-personer, säger den amerikanske jesuitprästen James Martin, som länge förespråkat vikten av en bättre relation mellan kyrkan och hbtq-personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.