Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre världsledare talar om Ukrainakriget och energikrisen – hör påve Franciskus, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Kung Charles III av Storbritannien. Foto: Reuters

Påvens uppmaning: ”Få slut på det vansinniga kriget!”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen höll flera av världens makthavare sina årliga jultal och i år låg fokus inte helt oväntat på kriget i Ukraina. Påve Fransiskus vädjade till människor att se bortom julfirandets glitter och visa solidaritet med människor drabbade av krig, fattigdom och hemlöshet.

– Vår tid upplever en allvarlig ”fredssvält”, säger han under sitt tal i Rom.

I förra årets jultal önskade påve Fransiskus att situationen i Ukraina inte skulle bli värre, två månader senare invaderas landet av Ryssland. 

När han under juldagen tog ton framför tusentals åskådare på Peterskyrkans balkong i Vatikanen skrädde han inte orden.

– Låt skaparen upplysa de som kan tysta dånet från vapnen och få slut på det vansinniga kriget!

Han påminde om de många ukrainare som i år firar jul i tystnad och kyla, långt från sina familjer och hem.

I sitt tal lyfte han även flera andra krigs- och konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Jemen, Syrien, Myanmar samt konflikten mellan Israel och Palestina.

Utlovade stöd till Ukraina

Tysklands president och tidigare utrikesminister, Frank-Walter Steinmeier, uppmanade till ”en rättvis fred som inte belönar ockupation och utsätter folket i Ukraina för despotism och våld” i sitt jultal som sändes under söndagen. Han utlovade även ytterligare stöd till Ukraina, särskilt inom luftförsvarsområdet.

– Tills det blir fred är det ett humanitärt krav att vi stöder de som attackeras och förtrycks, säger Steinmeier.

Hör delar av Påven Fransiscus, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Storbritanniens Kung Charles  III

jultal i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.