Foto: TT

Påven ber om ursäkt för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus har för första gången offentligt bett om förlåtelse för de ”onda” handlingar som begåtts mot barn av präster i katolska kyrkan.

Den katolska kyrkans överhuvud uttalade sig i kraftfulla ordalag inför en katolsk barnrättsorganisation på fredagen, då han sa att han ”personligen vill be om ursäkt för den skada de har åsamkat”, enligt TT.

Enligt Vatikanenstatens officiella radiokanal beskrev påven de övergrepp som begåtts inom kyrkan som ”moralisk skada, åsamkad av kyrkans män.” Han sa även att övergreppen kommer att leda till påföljder, enligt BBC.

Hyllad påve

Den katolska kyrkan har under ett par årtionden kritiserats för att sopa problemen under mattan och hålla personal som begått övergrepp om ryggen.

Franciskus tillträdde för drygt ett år sedan och har sedan dess hyllats för sin ambition att skapa en enklare och mer ursprunglig kyrka.

I fråga om övergreppen har han bland annat utnämnt en grupp som ska utreda hur övergrepp ska kunna förebyggas inom kyrkan och hur offer ska få hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer