Foto: Scanpix

Pedofili-anklagelse mot grön tysk topp-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt har det förflutna hunnit i kapp de tyska Grönas starke man Jürgen Trittin. Nu anklagas han för att ha förespråkat pedofili. Detta kommer när De Gröna redan befinner sig i en kris.

Det började med att De Gröna själva lät en statsvetare undersöka partiets förhållande till pedofili i det förflutna. Särskilt på 80-talet rådde fortfarande en ”liberal” hållning till detta i en rad radikala kretsar.

Till dem hörde Jürgen Trittin, idag 59 år, mannen som senare skulle bli miljöminister i den röd-gröna koalitionen i sju år.

Tyska valet 2013

Mest profilerad

Han ses som den kanske mest profilerade gröna politikern i Tyskland. Han var en av de ledande när Tyskland bestämde sig för att börja avskaffa kärnkraften.

Det var 1981 och han var student och var ansvarig för ett kommunalpolitiskt valprogram i universitetsstaden Göttingen. Där förespråkade han att sexuellt umgänge mellan barn och vuxna under vissa omständigheter inte skulle vara straffbart.

Partiprogrammet stödde

Det är den alternativa dagstidningen taz som avslöjar historien, som fått tunga företrädare för Angela Merkels kristdemokratiska parti att gå till hårda angrepp.

De fäster sig vid att det inte bara var Trittin som student som stod bakom sådana tankar. Det gröna partiprogrammet från 1980 innehöll liknande tankar.

Trittin är en av De Grönas två toppkandidater i det tyska parlamentsvalet (förbundsdagsvalet) på söndag. Hans kvinnliga medkandidat Katrin Göring-Eckardt har tagit hans parti mot anklagelserna.

Har gjort avbön

Trittin själv har gjort avbön med anklagelserna från motståndarna är ettriga.

– Det är fel, det var fel och vi ändrade oss för sent. Jag bär ansvaret, detta är också mitt fel, har han kommenterat.

Men angreppet kommer vid sämsta tänkbara tidpunkt. För De Gröna befinner sig just nu i en kris i opinionsmätningarna. I början av året visade siffrorna på att de skulle få 15-17 procent – och för något år sedan låg siffrorna till och med över 20 procent.

Men nu ligger de på 9-10 procent. En av orsakerna är att partiet har anklagats för att vilja införa en obligatorisk ”veggie-dag”, en dag i veckan då man inte ska äta kött.

Kräver avgång

Ett förslag som skulle höja skatten för rika har de regerande kristdemokraterna och liberalerna i debatten lyckats förvandla till att De Gröna vill höja skatterna rakt av. De Gröna har det inte lätt just nu.

En ledande kristdemokratisk kvinna har krävt Trittins avgång. Andra vill att Trittins parti ska utreda pedofili-anklagelserna noggrannare.

Attackerna har att göra med att det nu gäller för de regerande partierna att försöka skada den röd-gröna oppositionen så mycket som möjligt. Både socialdemokraternas och De Grönas siffror just nu tyder på att det röd-gröna alternativet inte är något alternativ i detta val.

Det bekräftades senast i söndags i delstatsvalet i Bayern där de gjorde ett dåligt val. Efter att ha legat på 15 procent i mätningar i början av året hamnade de på runt 8,5 procent.

Liberala svårigheter

Men samtidigt har också kristdemokraternas partner liberalerna enorma svårigheter.  Liksom socialdemokraterna har Angela Merkel problem med sin mindre partners väljarsiffror. Inte heller hon ser ut att kunna få ihop en koalitionsregering.

Liberalerna föll för den tyska femprocentspärren i söndags och kastades ur Bayerns delstatsparlament. I förra förbundsdagsvalet hade liberalerna över 14 procent, nu ligger de i mätningar runt fyra procent.

Kanske kan de hjälpas av att en del kristdemokrater taktikröstar och räddar partiet över fem procent, men det kan lika gärna vara så att partiet efter en lång rad av usla mätningar nu skrivs av som ett politiskt alternativ av väljarna.

Förargar Merkel

Liberalerna förargar nu sin partner Angela Merkel genom att i en sista förtvivlad kampanj försöka stjäla röster från villiga kristdemokrater som kan tänkas vilja rädda koalitionen.

Kristdemokraterna har vidtagit motåtgärder – de sista dagarna av den här mandatperioden slutar för regeringspartierna i missämja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet