Zhang Yesui, talesperson på Nationella folkkongressen i Folkrepubliken Kina, talar på en presskonferens på videolänk. Foto: Leo Ramirez

Peking lägger fram kritiserat Hongkongförslag

Uppdaterad
Publicerad

Kina planerar att stärka greppet om Hongkong genom en ny nationell säkerhetslagstiftning, vilket USA tidigare har varnat Kina för.

Ett utkast på lagen har lämnats in till den lagstiftande församlingen, uppger statlig media.

Enligt utkastet ska Hongkongs styre och rättsväsende effektivt försöka att förebygga, stoppa och straffa aktiviteter som hotar den nationella säkerheten.

Taiwans regering uppmanar Peking att inte orsaka större oro i Hongkong, genom att fatta felaktiga beslut.

”Konsekvenser för Hongkongs relativa självständighet”

Det kinesiska agerandet är en omläggning av den tidigare kursen, som har gått ut på att låta Hongkongs lagstiftande församling själv fatta beslut om när och hur den omstridda 23:e artikeln i Hongkongs grundlag ska omsättas i praktiken. Artikel 23 slår fast att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning med förbud mot exempelvis förräderi och uppvigling, men inte när eller hur.

Planerna kan få långtgående konsekvenser för Hongkongs relativa självständighet, enligt experter.

USA har tidigare varnat för starka fördömanden om förslaget införs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer