Foto: TT

Pellets från USA ska värma Paris

Uppdaterad
Publicerad

Paris ska importera tusentals ton träpellets från USA för att minska koldioxidutsläppen.

140.000 ton träpellets ska årligen fraktas från USA till Saint-Ouen utanför Paris. Anledningen är att den franska huvudstaden vill använda mer förnybar energi i sina värmesystem, uppger lokala myndigheter.

Bolaget CPCU, som levererar värme och varmvatten till mer än en fjärdedel av parisarna, planerar att bränna 140.000 ton årligen i den nya anläggningen i Saint-Ouen.

#vårtklimat

Kritiker har ifrågasatt i vilken utsträckning detta kan minska koldioxidutsläppen, i synnerhet som pelletsen kommer att importeras. CPCU uppger dock att användningen av trä samt ett byte från olja till gas kommer att minska koldioxidutsläppen med 300.000 ton per år.

Vill köpa inhemskt

– Det här är ett bra exempel på hur energiövergången införs efter FN:s klimatkonferens, säger Celia Blauel, vice borgmästare för miljöfrågor i Paris.

Anläggningen som har kostat 75 miljoner euro (cirka 700 miljoner kronor) kommer att använda en blandning av trä och kol.

– Vi hoppas att den franska träindustrin vid det laget ska vara redo att leverera, eftersom vi föredrar att köpa hemma, säger William Delannoy, borgmästare i Saint-Ouen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet